Gyarmatosítás és a kedgeree

Ha van ország, amelynek igazán nyomós oka lenne keseregni területeinek elveszítése miatt, akkor az éppen Nagy-Britannia. A 20. század elején 450 millió lakosa volt! Mára – egyebek mellett – a laza szállal összefogott Brit Nemzetközösség és az egykori gyarmatokról hozott ételek, mint például a kedgeree emlékeztetnek a múltra.

2013. szeptember 29., 17:16

Szerző:

A Brit Birodalmat kiterjedése csúcspontján úgy jellemezték, mint előtte a Spanyol Birodalmat: „az ország, ahol a Nap soha nem nyugszik le”, mert bármit mutatott az óra, mindig volt legalább egy gyarmat, ahol éppen sütött a Nap.


Korszakának csúcspontján, a 20. század elején – nem sokkal a felbomlása előtt – több mint 450 millió lakosa volt, területe pedig több mint 36 millió négyzetkilométer, a Föld egyötöde! A világtörténelem eddig ismert leghatalmasabb, legnépesebb és legnagyobb területű világbirodalma volt. Ezt vessük össze a mai Egyesült Királysággal, ahol mintegy 60 millió ember él közel 245 ezer négyzetkilométeren.

Így aztán a briteknek igazán lenne okuk szomorkodni gyarmataik zömének elveszítése miatt, de az országban íratlan közmegegyezés alapján a múlton nincs kesergés. Tudomásul vették és elfogadták saját történelmüket, melynek során nemcsak ők, a gyarmatosítók hatottak a kolóniákon élőkre, hanem a gyarmatokon élők is hatottak rájuk, például az étkezésben. A gyarmatok koronaékszerének nevezett Indiából származik a kedgeree (ejtsd: kedzsöri) nevű étel, amelynek elkészítése nem igényel nagy szaktudást.

Kedgeree
Füstölt halas rizs

Hozzávalók: 2 főre
300g füstölt tőkehal, (vagy hering esetleg mindkettő vegyesen)
fél fej hagyma
2 ek vaj
1 ek olaj
1 bögre rizs (ha lehet basmati vagy jázmin)
1 bögre zöldborsó
1 kk curry por, vagy kurkuma + garam masala, vagy curry krém
1 kk só
2 babérlevél
5-6 dl víz
néhány szál petrezselyem
2-3 tojás
(Ízlés szerint tehetünk még bele gyömbért, chilit, koriander zöldet, citromlevet is.)

Elkészítése:
A halat megmossuk, és két babérlevéllel feltesszük vízbe főni, 8-10 perc múlva a vizet megőrizve leszűrjük. A tojásokat keményre főzzük. A hagymát felaprítjuk, olajon megdinszteljük, majd megsózzuk és beleszórjuk a fűszereket. Belekeverjük a rizst, az olvasztott vajat, és némi kevergetés után felöntjük a leszűrt halas vízzel, végül rászórjuk a zöldborsót. Felforraljuk, majd lefedve 15 percig állni hagyjuk, beletesszük a darabokra szedett halat, a félbevágott tojásokat és a petrezselyemzöldet. Tálaláskor kis citromlével ízesítjük.


Érdemes kipróbálni a kedgeree-t és az új aromákkal megismerkedni. Étkezés közben pedig gondoljunk bele, mennyivel könnyebb lenne az életünk, ha a múltat idézve Magyarországon is megelégednénk például a székelykáposztával, a bácskai rizses hússal vagy a sztrapacskával!