Az ENSZ-főtitkár beszólt a G20-aknak

A G20 csoportot alkotó országok vezetőinek hatalmukban áll helyreállítani a „kezelhetetlenné váló” klímaválságot, de ehhez az „elavult és igazságtalan” globális pénzügyi rendszer mielőbbi átalakítása is szükséges – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken, a G20 e hét végi csúcstalálkozójának helyszínt biztosító Újdelhiben.

2023. szeptember 8., 18:26

Szerző:

„Drámai módon súlyosbodik a klímaválság, ám a visszaszorítására irányuló kollektív fellépésből hiányzik az ambíció, a hitelesség és a sietség” – mondta Guterres. A 2015-ös párizsi egyezmény azon célkitűzésére utalva, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest 1,5-2 Celsius-foknál megállítsák, a főtitkár arra kérte a G20-akat, hogy kötelezzék el magukat az „1,5 fokos cél életben tartása” mellett.

Beszédében az ENSZ-főtitkár felidézte az úgynevezett éghajlati szolidaritási paktum létrehozására tavaly tett javaslatát is, amely szerint a nagy károsanyag-kibocsátó országok nagyobb erőfeszítéseket tesznek a kibocsátás csökkentésére, a gazdagabb országok pedig pénzügyi és technikai forrásokat mozgósítanak a feltörekvő gazdaságok támogatására.

Guterres idén gyorsított ütemtervet is előterjesztett, amely felszólítja a fejlett országokat, hogy legkorábban 2040-re, a feltörekvő gazdaságok pedig 2050-re érjék el a – klímasemlegességet jelentő – nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

„A G20-országok együttesen a globális kibocsátás 80 százalékáért felelősek. Félintézkedések nem fogják megakadályozni az éghajlat teljes összeomlását” – hangsúlyozta. Az ENSZ-főtitkár arra is felszólította a G20-ak vezetőit, hogy biztosítsanak legalább évi 500 milliárd dolláros ösztönző juttatást a fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

Guterres a globális pénzügyi rendszert „elavultnak, hiányosan működőnek és igazságtalannak” nevezte, és kijelentette: annak mélyreható, strukturális reformjára van szükség.

„És ugyanez elmondható az ENSZ Biztonsági Tanácsáról is” – fűzte hozzá.

(Kiemelt kép: forróság az India északi részén, Rádzsasztánban található Dzsaiszalmer külterületén, közel a pakisztáni határhoz. Fotó: Maxime Gruss / Hans Lucas / AFP)