Az amerikaiak szigorított guantánamói börtönébe látogat az ENSZ emberi jogi szakértője

Az amerikaiak különleges börtöne korábban az emberi jogsértések melegágya volt, most az ENSZ ismét ellenőrizheti a guantánamói létesítményt.

2023. február 1., 21:35

Szerző:

A guantánamói amerikai börtönbe látogat a közeli napokban az ENSZ emberi jogi szakértője - közölte Genfben szerdán a világszervezet. Jóllehet az ENSZ két évtizede kérelmezi, hogy szakértője eljusson az intézménybe, ez lesz az első ilyen látogatás.

Az emberi jogok és a terrorellenes harc különleges jelentéstevője, Fionnulla Ní Aoláin február 6-ától tesz „szakmai látogatást az Egyesült Államokban” – áll a közleményben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megbízásából utazó, de a világszervezet nevében nem nyilatkozó ír jogásznő Washingtonba, majd onnan a Guantánamói-öbölben lévő amerikai katonai támaszponton létrehozott börtönbe látogat. A látogatás végén nyilatkozatot ad ki, amelyben összefoglalja következtetéseit és ajánlásait.

A látogatást követő három hónapban Ní Aoláin asszony interjúkat készít az Egyesült Államokban és más országokban a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozataival és az áldozatok hozzátartozóival, valamint egykori guantánamói foglyokkal.

Az ENSZ független emberi jogi szakértői azóta próbálnak meg bejutni a Kuba délkeleti részén lévő börtönbe, hogy azt 2002-ben létrehozták olyan foglyok elhelyezésére, akiket az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek után a "terrorizmus elleni háborúban" vettek őrizetbe.

Washingtont törvénytelen fogva tartással, az emberi jogok megsértésével és kínzással vádolták a börtön miatt, amelyben akár nyolcszáz „hadifoglyot” is tudtak őrizni, akár a terrorcselekményekben való részességükkel kapcsolatos, gyenge lábon álló bizonyítékok alapján.

A börtönben jelenleg mintegy negyven őrizetest tartanak fogva.

(Kiemelt kép: a kubai Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti állomáson lévő, immár elhagyatott "Camp X-Ray" fogolytábor kerítése, 2014. április 9-én. AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.