Elit klub tagja lett Gulácsi Péter

Nem sokan mondhatják el ezt magukról.

2021. szeptember 20., 15:56

Szerző:

Még szeptember elején jelentette be az RB Leipzig német élcsapat vezetőedzője, Jesse Marsch, hogy a magyar válogatott kulcsembere, Gulácsi Péter lesz a lipcsei csapat kapitánya. Ezzel a hálóőr többéves munkáját kívánja elismerni a szakember, elmondása szerint ugyanis Gulácsi nem csak meghatározó játékos, hanem sokaknak útmutatója is a csapatban, valamint olyan, mintha szóvivő lenne – írja az NSO.

Ezzel az elismeréssel Gulácsi egy kifejezetten elit csapat tagja lett, már ami a külföldön játszó magyar játékosokat illeti. Voltak ugyanis már olyan magyar focisták, akiket külföldi csapat kapitányának neveztek ki, de nem sokan. A második világháború után a vasfüggöny miatt egyedül Kubala László, a Barcalona legendája érte el ezt a kitüntetést. Erre 1955 őszén került sor, amikor Plattkó Ferenc lett a Barcelona edzője. Az új évezredben azonban több magyar is tudott bizonyítani külföldi klubokban. A jelenleg a Hertha Berlin csapatát irányító Dárdai Pál korábban a berliniek csapatkapitánya is volt, nagy elismerésnek örvend a klubnál. 

Dzsudzsák Balázs ebből a szempontból is kiemelkedik a magyar játékosok közül, ugyanis a DVSC és a magyar válogatott mellett három külföldi klub csapatkapitánya is lehetett. A PSV Eindhoven csapatában 2011 tavaszán vehette magára a karszalagot, később pedig az arab világban is volt kapitány, az al-Vahda és al-Ittihad Kalba játékosaként. Mellettük kiemelendő még Juhász Roland, aki a belga Anderlecht csapatát vezette nyolc éven át, valamint a Genkben mindössze 25 évesen csapatkapitánnyá váló Tőzsér Dániel is. 

(Kiemelt kép: Sebastian El-Saqqa / Augenklick/firo Sportphoto/dpa Picture-Alliance/AFP)