Grúzia integrációja: az európaiság nem földrajzi kérdés

Egy lépéssel közelebb került Grúzia az Európai Unióhoz, ennek kapcsán egy háttérbeszélgetésen a kaukázusi ország képviseletében elmondták, hogy még nagyon távoli a tagság, egyelőre európai integrációról van szó. Bár az ország igyekszik megválósítani az elvárt reformokat, szerintük sok esetben kettős mércét alkalmaz az EU.

2023. december 12., 16:02

Szerző:

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa indítványozza Grúzia tagjelöltségét – közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben november elején. Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy az ország lépéseket tett az uniós együttműködés megerősítésére és a reformok ütemének fokozására. Hozzátette, hogy egy erős, pártok közötti politikai konszenzus kialakítása hozzájárulna a polarizáció kezeléséhez és felgyorsítaná az európai integrációhoz vezető utat.

Többtényezős kérdés

Az európaiság nem csak a térképen való elhelyezkedésen múlik, hanem a mentalitáson is

– jelentette ki Archil Karaulashvili, a grúziai Külügyminisztérium EU Integrációs Főosztályának vezetője a Georgia’s Way to Europe – What’s Next?, vagyis Grúzia útja Európába – Mi jön most? című, az MCC által szervezett eseményen november 30-án. Beszélgetőpartnere Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője volt.

Karaulashvili szerint Grúzia elkötelezett az integráció mellett, de hosszú út áll még előttük, és strukturális változásokra van szükség az országban: a demokratikus intézmények és a jogrendszer fejlesztésére, valamint fel kell venniük a kesztyűt a korrupcióval szemben. Emellett Grúzia együttműködik az EU-val a gazdasági szabályozás, az energia és környezetvédelem terén, hogy összehangoltan fejlődjön az uniós szabványok és elvárások mentén. Az EU-hoz való csatlakozás számukra a politikai és gazdasági integráción túl kulturálisan is megjelenik.

Kiemelte a közvélemény szerepét is az integráció során. Hangsúlyozta, hogy Grúzia folyamatosan kommunikál a lakossággal az uniós integráció előnyeiről és az európai értékek fontosságáról. Az oktatás és tájékoztatás fontos részét képezi a folyamatnak, hogy az emberek megértsék az uniós csatlakozás pozitív hatásait és előnyeit, ugyanis a lakosság támogatása elengedhetetlen Grúzia sikeres integrációjához.

A grúz álláspont szerint ugyanakkor az EU sok esetben kettős mércét alkalmaz: hajlamos elnézni bizonyos hiányosságokat saját tagállamaiban, miközben Grúziát nagyon szigorúan vizsgálja. A nagykövet kiemeli, hogy Grúzia jelentős fejlődést ért el, de úgy érzi, az EU hozzáállása nem minden esetben igazságos.

Újraéledt zombipolitika

Az EU bővítési politikájának újraéledése fontos változásokat hozhat Grúzia számára. Rodrigo Ballester benyomása szerint az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt a bővítés zombipolitika volt, korábban nem is volt túl népszerű sok nyugati országban. Az új geopolitikai helyzet miatt azonban az EU is kénytelen újraértékelni az állapotokat – a saját biztonsága érdekében.

A beszélgetés résztvevői a kettős mércét az orosz agresszió elítélésében is érzékelni vélték. Szerintük az EU hangosan és láthatóan támogatja Ukrajnát az orosz agresszió ellen, szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, pénzügyi segítséget nyújtottak Ukrajnának. Ehhez képest annak idején az EU elítélte a 2008-as háborút és elismerte a grúziai területek megszállását, de nem adott közvetlen segítséget.

Magyarország támogatja az integrációt

A nagykövet azt is elmondta, hogy a magyar kormány évek óta támogatja Grúzia európai integrációját. Magyar szakértői csoportok segítették többek között az infrastruktúra EU-konformmá tételét.

Orbán Viktor legutóbb októberben járt Grúziában. A magyar miniszterelnök szerint Grúzia uniós tagsága Európa érdekét is szolgálja, ugyanis rajta keresztül kapcsolható össze az EU a Kaukázus térségével.

„Ezért voltunk rendkívül szomorúak, sőt dühösek, amikor azt láttuk, hogy Grúziának nem adják meg a tagjelölt státuszt, miközben olyan országoknak megadják, amelyek nyilvánvalóan messze Grúzia mögött vannak fejlettségben” – mondta akkor Orbán. Hangsúlyozta, hogy az EU-ban el kell dönteni, a bővítés politikai vagy érdemeken alapuló folyamat-e. Ha utóbbi, akkor nem tisztességes Grúziával szemben az, ami történt, ezt sürgősen ki kell javítani – utalt a tagjelölti státusz mielőbbi megadásának szükségességére.

(Képünk illusztráció)