Gombaszedés közben elrabolt foglyokat engedett szabadon az Iszlám Állam

A szabadon engedettek között tizenhárom rendőr is van.

2021. április 8., 05:56

Szerző:

Az Iszlám Állam terroristaszervezet 46 embert engedett szabadon szerdán abból az 50-ből, akiket gombaszedés közben rabolt el előző nap Szíria nyugati részén, Hama tartományban – írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) jelentésére hivatkozva.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő szervezet szerint a szabadon engedettek közt 13 rendőr is van.

A tartomány keleti részén található asz-Szaanba számos család költözött korábban amiatt, hogy az értékes szarvasgomba szedésével foglalkozzon. A terroristák azzal vádolták a gombaszedőket, hogy támogatják Bassár el-Aszad elnök kormányzatát, és a hadseregnek dolgoznak, ezért egy rajtaütés során elrabolták őket. A támadásban egy civil meghalt.

Bár az Iszlám Állam döntő vereséget szenvedett, és elvesztette korábbi területeit mind Szíriában, mind Irakban, szétszéledt harcosai közül jó páran bevették magukat a sivatagokba, és onnan kiindulva hajtanak végre támadásokat: 2019 márciusa óta 1381 szíriai katona és kormányközeli milicista vesztette életét a támadásaikban. Ugyanebben az időszakban 896 iszlamistát is megöltek – írja az MTI.

(Kép forrása: MTI/EPA Jahja Arhab)

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.