Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő ellen

Magyarországon 33 regisztrált fertőzöttet tartanak számon. 

2022. július 23., 17:30

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőjárvány kitörését - ez a legerősebb felhívás, amelyet az ügynökség tehet – írja a Guardian

Ez a hetedik alkalom, hogy 2009 óta ilyen nyilatkozatot tettek, legutóbb a Covid-19-et, amelyet a WHO 2020-ban jelölt meg ugyanezzel a címkével, és egy szakértői bizottság csütörtöki ülését követte.

A majomhimlő egy vírusfertőzés, amely jellemzően állatokban fordul elő Közép- és Nyugat-Afrikában. Bár alkalmanként olyan országokban is azonosítanak eseteket, ahol a vírus nem endémiás, a legutóbbi járvány kitörése példa nélküli volt.

Eseteket jelentettek még többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Nigériából, Izraelből, Brazíliából és Mexikóból is.

A WHO szerint a járvány nagyrészt a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében tört ki, akik arról számoltak be, hogy a közelmúltban új vagy több partnerrel létesítettek szexuális kapcsolatot. A szakértők azonban hangsúlyozták, hogy bárki elkaphatja a majomhimlőt, mivel szoros vagy intim érintkezés útján is terjed, az ENSZ pedig arra figyelmeztetett, hogy az afrikaiakról és az LMBTQ+ emberekről a médiában megjelenő egyes képek „megerősítik a homofób és rasszista sztereotípiákat, és súlyosbítják a megbélyegzést”

Hazánkban a napokban újabb eseteket regisztráltak. Ezzel 33-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. 

(Kiemelt képünk: Majomhimlő vírus Fotó: Cynthia S. Goldsmith / Centers for Disease Control and Prevention / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.