Globális felháborodást kelthet Japán terve

Elkészült a meghibásodott fukusimai atomerőműből származó szennyezett víz tengerbe engedésének a terve. 

2021. december 28., 18:29

Szerző:

Japán kormánya kedden vázolta fel a meghibásodott fukusimai atomerőműből származó szennyezett víz tengerbe engedésének tervét – írja a Reuters. 2023 tavaszától kezdődően több mint 1 millió tonna szennyezett vizet fog szakaszosan, kezelés és hígítás után a tengerbe engedni az erre a célra kialakított alagutakon keresztül, ami nem közvetlenül a vízfelszínére bocsátja a vizet, hanem kb. 1 km-re a parttól. 

A bejelentés a helyi halászok aggodalmát, valamint a szomszédos Kína és Dél-Korea tiltakozását váltotta ki.

A nemzetközi közösség bizalmának elnyerése érdekében az átláthatóság javítása érdekében Japán áprilisban felkérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy végezzen felülvizsgálatot a víz kezelésének értékelésére és tanácsadásra. Egy évtizeddel azután, hogy egy hatalmas földrengés és szökőár pusztított az ország északkeleti partvidékén, amely működésképtelenné tette az erőművet és a világ Csernobil óta legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozta, közel 1,3 millió tonna szennyezett víz halmozódott fel a helyszínen. A vizet – amely körülbelül 500 olimpiai méretű úszómedencét tudna megtölteni, hatalmas tartályokban tárolják –, ami évente mintegy 100 milliárd jen (kb. 284 milliárd forint) költséggel jár, és a hely kezd kifogyni. Japán azzal érvelt, hogy a vízkibocsátásra azért van szükség, hogy folytatni lehessen az erőmű komplex leszerelését. Azt állítja, hogy a világ atomerőműveiből rutinszerűen bocsátanak ki hasonlóan szűrt vizet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Okuma, 2021. február 22. 2021. február 22-én közreadott légifelvétel a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett atomerőműről a fukusimai prefektúrában fekvő Okumában február 14-én, egy nappal egy erős földrengést követően. Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Hironori Asakawa)

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.