Gigantikus korrupciós botrány alakul az Európai Parlament körül

Az Európai Parlament egyik alelnökét is őrizetbe vették, bűnszervezet, korrupció és pénzmosás kapcsán is nyomoznak a rendőrök. Egyre nyilvánvalóbb a katari szál.

2022. december 10., 16:06

Szerző:

Bűnszervezet, korrupció és pénzmosás gyanúja miatt legkevesebb 17 helyszínen házkutatást tartottak, öt embert pedig kihallgatásra őrizetbe vettek pénteken a belga fővárosban, Brüsszelben annak a nyomozásnak részeként, amely azt vizsgálja, hogy egy Perzsa-öböl menti ország miként befolyásolta pénzzel és nagy értékű ajándékokkal az Európai Parlament tisztségviselőit, hogy lobbizzanak az érdekében – írja a Le Soir alapján a Népszava.

Az egyik, a nyomozás célkeresztjében lévő személy a belga lap szerint Eva Kaili, az Európai Parlament 14 alelnökének egyike, az ellenzéki görög párt, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) tagja, akit az élettársával együtt vittek be a brüsszeli lakásukban tartott péntek délutáni házkutatás nyomán. 

A nyomozás még 2022 júliusában vette kezdetét, eddigi csúcspontját a pénteki akció jelenti. Szivárgó információk szerint a nyomozók egy EP-asszisztenst, egy lobbistát, Pier Antonio Panzeri (S&D) volt EP-képviselőt és Luca Visentinit, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) 2021 novemberében megválasztott főtitkárát is őrizetbe vették, számítógépeket és mobiltelefonokat foglaltak le, de 600 ezer eurót is, amelyet Pier Antonio Panzerinél találtak. 

A Le Soir feltételes módban, a Politico tényként közli hogy a vesztegető Perzsa-öböl menti ország az a Katar, ahol most zajlik a futball-világbajnokság, és amelyet amúgy is rengeteg kritika ér emberi jogi visszaélések és amiatt, hogy a gyanú szerint a FIFA-tisztségviselőknek adott pénzen múlott, hogy elnyerte a megméretés rendezési jogát. 

(Kiemelt kép: Az Európai Parlament alelnöke, Eva Kaili felszólal az EP egyik ülésén Brüsszelben, Belgiumban 2022. december 7-én. Fotó: Európai Parlament / Pool / Anadolu Ügynökség / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.