Gerillaháború kezdődött Oroszországban?

Az újabb és újabb, stratégiailag fontos létesítményeket tűzeset akár arra is utalhat egy ukrán elnöki tanácsadó szerint, hogy szabotálni akarják a háborút. 

2022. április 26., 14:16

Szerző:

Akár gerillaháború kis kitörhetett Oroszországban – nyilatkozta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója azután, hogy áprilsi 25-én is két tűzeset történt az orosz hátországban – írja a West Observer, amelyet az Azonnali szemlézett. Aresztovics hangsúlyozta, Ukrajnának semmi köze ezekhez a támadásoknak.

„A Kreml soha nem ismeri el, ha fegyveres erők mérnek csapást Oroszország területére, mert ez az orosz hadsereg teljes kudarcát jelentené”

– mondta.

„Nem tudni, mi történik Oroszországban: ég az usszurijszki katonai bázis, égnek a katonai besorozási irodák, olajraktárak, raktárak, egyetemek, kormányzói házak... Az az érzésem, hogy gerillaháború kezdődött Oroszországban”

– mondta hozzátéve, hogy szerinte a katonai sorozási irodák felgyújtása mögött az is lehet, hogy a helyiek akadályozni akarják a hadköteles emberek besorozását.Április 25-én éjjel az oroszországi Brjanszk városában tűz ütött ki a Rosznyefty olajraktárak területén az olajégést tároló tartályokban, de egy internetre feltöltött videó alapján egy távol-keleti légibázis is kigyulladt Usszurijszkben, pár kilométerre Vlagyivosztoktól. 

Közben arról is keringenek meg nem erősített hírek, hogy a brjanszki eset dróntámadás miatt történt. Értelemszerűen eddig senki nem vállaltta magára.

Mint arról korábban beszámoltunk hatalmas, legalább tizenhét halálos áldozatot követelő tűz pusztított a tveri légvédelmi katonai kutatóintézet épületében is. 

(Kiemelt képünk: Tűz Tverben, az orosz Lég- és Űrvédelmi Erők Központi Kutatóintézetében. Fotó: Maksim Shkolnikov / Sputnik / Sputnik via AFP)

15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.