Az EU humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére

Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

2023. október 17., 08:39

Szerző:

A brüsszeli közlemény kiemelte: a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

A részleteket ismertetve közölték: az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító felszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak.

„Az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson keresztül megvalósuló művelet megkönnyíti a segítségnyújtást a gázai rászoruló embereknek” – fogalmaztak.

Az uniós bizottság közleményében emlékeztetett arra a szombati bejelentésre, mely szerint az EU „azonnali hatállyal” megháromszorozza, azaz 50 millió euróval több mint 75 millió euróra növeli a Gázának nyújtott humanitárius támogatását.

Közölték továbbá: az EU 2000 óta nyújt humanitárius támogatást a rászoruló palesztinoknak. Az EU humanitárius segélyeit kizárólag bejegyzett humanitárius szervezeteken keresztül továbbítja és juttatja el a rászorulókhoz. Az EU partnerszervezetei kötelesek betartani a legszigorúbb szabványokat, beleértve a jelentéstételi követelményeket is – írták.

Az EU humanitárius segítségnyújtása mindig a humanitárius elvek, pártatlanság, semlegesség, függetlenség és emberség alapján történik - tették hozzá.

(Kiemelt kép: füst gomolyog a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. október 16-án végrehajtott izraeli légicsapás után. Fotó: MONDTA KHATIB / AFP)