G20-csúcs – Narendra Modi zárt ajtók mögötti megbeszélésre fogadta Joe Bident

Narendra Modi indiai miniszterelnök zárt ajtók mögötti megbeszélésre fogadta pénteken Joe Biden amerikai elnököt, aki a nap folyamán érkezett Újdelhibe, a szombaton kezdődő G20-csúcstalálkozóra.

2023. szeptember 8., 20:30

Szerző:

A találkozóról közzétett közlemény szerint az Egyesült Államok és India továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett egy sor kérdésben, a demokratikus értékektől fogva, a félvezetők ellátási láncolatain, a távközlésen, a felsőoktatáson, a károsanyag-kibocsájtás csökkentésén és a hajózási útvonalak hozzáférhetőségén át a kvantumszámítástechnika ügyével bezárólag.

Megerősítették azt is, hogy támogatják India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A megszokottól eltérően a találkozó az amerikai sajtó kizárásával zajlott.

Az amerikai elnök ünnepélyes – bollywoodi stílusú – fogadtatásban részesült az indiai főváros repülőterén. Biden és Modi legutóbb júniusban találkoztak személyesen az indiai kormányfő Fehér Házban tett látogatásán.

A mostani tanácskozáson az amerikai elnök hivatala szerint Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója is részt vett. Indiai részről Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter és Adzsit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó volt jelen.

(Kiemelt kép: Narendra Modi, India miniszterelnöke beszédet mond Joe Biden társaságában az amerikai és indiai vállalatok magas rangú tisztviselőivel és vezérigazgatóival történt találkozón a washingtoni Fehér Ház East Roomjában 2023. június 23-án. Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP)