Menedékjogot kaptak az afgán női futballisták

Az afgán női ifjúsági labdarúgó-válogatott 26 tagja kért menedékjogot az országban.

2021. szeptember 22., 11:41

Szerző:

Portugáliában kaptak menedékjogot az afgán női ifjúsági labdarugó-válogatott, miután a tálib hatalomátvétel miatt elhagyták hazájukat. Amint arról Farkhunda Muhtaj, a felnőtt csapat kapitánya beszámolt, a 14-16 éves lányok hozzátartozóikkal együtt amerikai segélyszervezetek összehangolt munkájának köszönhetően érkeztek meg Lisszabonba. A csoport 80 főből áll.

"Elhagyták az otthonukat, mindent maguk mögött hagytak" – nyilatkozott a Kanadában élő Farkhunda Muhtaj. Az ifjúsági válogatott játékosai a labdarúgás mellett tanulni is szeretnének, ezért döntöttek úgy, hogy Portugáliában kérnek menedékjogot. A tálib hatalomátvétel után sok sportoló hagyta el Afganisztánt, mivel nem látta biztosítottnak, hogy folytathassa pályafutását.

(Kiemelt képünk illusztráció: afgán nők az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án. MTI / AP / Wali Sabawoon)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.