Fura kérése van az ukrán légierőnek

Vadászgépekre gyűjtenek.

2022. április 15., 12:33

Szerző:

Az internet népéhez fordult az ukrán légierő, hogy vásároljanak nekik vadászgépeket. A #buymeafighterjet crowdfunding kampány lényege, hogy azok, akik támogatnák az ország háborús erőfeszítéseit, vásároljanak vadászgépeket az ukrán légierő számára. Azonban még ha össze is jön a dolog, az ukrán vadászgépek hiánya nem egyszerűen csak pénzzel megoldható kérdés.

Tankok és tankelhárító eszközök, elsüllyedt hadihajók, drónok – nagyjából ezek az eszközök viszik a prímet, amennyiben a jelenleg a szomszédban dúló háborúról van szó. Ezekhez képest a média fősodrában legalábbis némileg elsikkadnak a vadászgépek, holott ezzel kapcsolatos a háború korai szakaszának egyik legemblematikusabb városi legendája – Kijev Kísértetének a története.

Most azonban egy meglepő (de azért nem egyedi, elég csak a háborús kötvényekre gondolnunk) húzással elindult egy #buymeafighterjet kezdeményezés, amelynek része egy YouTube-ra feltöltött videó, amelyben egy pilótaruhás illető kéri egy lelőtt repülő roncsai előtt a közönséget, hogy dobjanak össze pénzt egy vadászgépre, valamint ezzel együtt elérhető egy honlap is, ahol kicsivel több részlet is kiderül a kezdeményezésről – írja a Rakéta.

(Kiemelt kép: Vaszilkiv, 2016. november 23. Az ukrán légierő Mig-29-es harci gépei gyakorlatozás közben a Kijevtől, 30 km-re lévő Vaszilkiv városban lévő katonai bázison 2016. november 23-án. (MTI/EPA/Roman Pilipey)

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.