Hivatalosan is megválasztották elnöknek a diktátor fiát

Ferdinand Bongbong Marcos az 1986-ban megbuktatott vezető időszakát fénykornak beállítva megnyerte a választást, most a parlament is megerősítette az eredményt. A fél családja is bekerült a parlamentbe, hálásak a második esélyért.

2022. május 25., 14:54

Szerző:

A Fülöp-szigetek parlamentje szerdán megerősítette, hogy ifjabb Ferdinand „Bongbong” Marcos, a néhai diktátor fia nyerte meg az elnökválasztást, így ő lesz az ország 17. elnöke.

Marcos földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a május 9-i elnökválasztáson: több mint 31,6 millióan szavaztak rá, kétszer annyian, mint legfőbb ellenfelére, Leni Robredo leköszönő alelnökre. Ezzel a voksok 58,8 százalékát sikerült megszereznie.

Ő az első elnökjelölt, akinek sikerült abszolút többséget szereznie azóta, hogy apját 1986-ban megbuktatták, és családja amerikai száműzetésbe kényszerült.

Ferdinand Marcos alelnöke a 43 éves Sara Duterte-Carpio, Davao eddigi polgármestere, Rodrigo Duterte leköszönő elnök lánya lesz. Rá az urnához járuló választók 61,53 százaléka szavazott.

A páros várhatólag június 30-án teszi le a hivatali esküt. Megbízatásuk hat évre szól.

Marcos jelentős többséggel rendelkezhet a törvényhozásban, ahol a nővére, Imee szenátor, a fia, Ferdinand képviselő, az unokatestvére, Martin Romualdez pedig a képviselőházi többség vezetője, a házelnöki tisztség várományosa.

Imee Marcos szerdán kijelentette: a család „nagyon-nagyon hálás a második esélyért”.

„Családunk sok mindenen ment keresztül 1986 óta” – mondta a riportereknek.

(Kiemelt kép: Ifj. Ferdinand Marco győzelmét ünnepli. Fotó: Ted Aljibe/AFP)