Japán egy lépéssel közelebb került, hogy a tengerbe engedje a fukusimai radioaktív vizet

Előzetesen jóváhagyta szerdán a japán atomenergia-hivatal a 2011-es földrengésben megsérült fukusimai atomerőműben tárolt és kezelt, enyhén radioaktív víz tengerbe engedését.

2022. május 18., 12:19

Szerző:

A végleges engedélyt társadalmi egyeztetést követően adhatja ki a hivatal. A víz leengedése a tervek szerint jövő tavasszal kezdődik. Emellett az erőművet üzemeltető Tepcónak az érintett önkormányzatoktól is engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy megépíthesse a vízátemelő létesítményeket. A kezelt vízből a trícium kivételével minden radioaktív anyagot kiszűrtek, a tervek szerint a Japánban megszabott határérték negyvenedére hígítják, és a parttól egy kilométerre engedik a tengerbe csővezetéken keresztül. A hivatal szerint a terv biztonságos, környezeti kockázata pedig minimális.

A helyi halászok ellenzik a tervet, mert attól tartanak, hogy romlani fog termékeik megítélése, és a fogyasztók nem fogják megvásárolni az ott halászott halakat. Kína és Dél-Korea is hangot adott annak, hogy nem ért egyet a szennyvíz tengerbe engedésével. Tudósok arra figyelmeztettek, hogy egyelőre nem ismertek az alacsony dózisú, de hosszú távú tríciumkitettség élettani hatásai, és az izotóp szervezetbe kerülése az elfogyasztott hallal súlyosabb hatással lehet az emberi szervezetre, mintha csak a tengervízben van.

A japán kormány egymillió tonna felgyülemlett víz tengerbe engedését engedélyezte. A vizet a 2011-es baleset után a megolvadt reaktormagok hűtésére használták, és azóta talajvízzel és esővízzel is keveredett. A hatalmas mennyiségű folyadékot jelenleg mintegy ezer tartályban tárolják, amelyeket szeretnének elbontani, hogy újabb létesítmények épülhessenek a sérült erőmű végső leszereléséhez.

(Kiemelt kép: Egy fúróhajó a megbénult 1-es számú fukusimai atomerőmű foltjainál Okuma városban, Fukusima prefektúrában 2022. május 5-én. Fotó: Mitsuru Tamura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.