Friss adatok mutatják, mennyire hatásosak az oltások

77 millió amerikai beoltott közül kevesebb mint 6 ezer ember fertőződött meg, és 74-en halak bele a koronavírusba az amerikai járványügyi intézet, a CDC adatai szerint. A fertőzöttek harmada tünetmentes maradt.

2021. április 18., 14:11

Szerző:

A CDC figyeli, hányan fertőződnek meg az oltás mellett a betegséggel; a csütörtöki adatok szerint körülbelül 5800 olyan esetről van tudomásuk, amikor már beoltott amerikai állampolgár kapta el a fertőzést, a 77 millióból. (Ők mindkét oltásukat megkapták már.)

A szervezet arról tájékoztatta az NBC-t, hogy az oltás melletti fertőzéseket elszenvedők többségét nem kellett kórházba szállítani, 29 százalék esetében pedig teljesen tünetmentes lefolyásról volt szó – írta az Infostart.hu. Az érintettek 65 százaléka volt nő, a 60 év fölöttiek aránya valamivel 40 százalék fölött volt. Az oltás mellett megbetegedők 7 százalékét kellett csak kórházba vinni, és mindössze 74 ember vesztette életét a 77 millióból.

„A legtöbb eset tünetmentes vagy enyhe tünetekkel járó volt. Pontosan ebben reménykedtünk” – mondta Tara Smith epidemiológusprofesszor az NBC-nek. Szerinte ez az elképesztően alacsony szám nagyon jó forgatókönyvet vetít előre.

Szakemberek szerint, mivel egy oltás sem jelent 100 százalékos biztonságot, nem meglepő, hogy van, aki oltva is elkapja a koronavírust.

Hétfőtől a CDC a honlapján közzé fogja tenni az ilyen típusú megfertőződésekről elérhető adatokat: demográfiai adatokat, a használt vakcina típusát, a koronavírus-variáns típusát, a fertőzés helyét, valamint a második oltás beadása óta eltelt időt is feltüntetve. Az adatokat ehhez kórházaktól és az államok helyi egészségügyi vezetéseitől szerzik majd be. Azzal kapcsolatban egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy az érintetteknek volt-e alapbetegségük, illetve hogy továbbra is megtették-e a koronavírus terjedésének minimalizálására fontos óvintézkedéseket. Ezek mellett a betegek demográfiája is segíthet tisztábban látni azt, miért kaphatták el oltottan is a fertőzést.

Azt sem lehet tudni, a tünetmentes eseteket hogyan szűrték ki: erre magyarázatot adhat, hogy az egészségügyben dolgozókat időről időre szűrik, illetve hogy bizonyos egészségügyi beavatkozások elvégzése előtt is kérnek negatív koronavírus-tesztet.

Az Amerikában használt Pfizer és Moderna vakcinák hatékonysága klinikai tesztek alapján 95 százalékos, a Janssen oltása – amelyet a vérrögösödéssel kapcsolatos aggodalmak miatt egyelőre nem használnak – 72 százalékos. Bill Hanage epidemiológus szerint a pandémiás helyzetből csak oltásokkal keveredhetünk ki, amelyek hatalmas mértékben csökkentik, de nem nullázzák a megfertőződés esélyét – írta az Infostart.hu.

(Kiemelt kép: MTI/AFP | Patrick T. Fallon)