Franciaország épp felszólította az állampolgárait, hogy minél előbb hagyják el Afganisztánt

A kabuli francia nagykövetség riadót fújt.

2021. július 13., 20:35

Szerző:

Franciaország felszólította valamennyi állampolgárát, hogy Afganisztán biztonsági helyzetének alakulása miatt rövid időn belül hagyja el az országot – írja az MTI Franciaország kabuli nagykövetségének közleményére hivatkozva.

„A kormány különrepülőgépet biztosít július 17-én kabuli indulással, hogy a teljes francia közösség hazatérhessen. További különjáratokat nem bérelnek” – közölte a nagykövetség, amely azt ajánlotta minden franciának, hogy vegye igénybe a felkínált járatot. A közlemény rámutatott, hogy a nagykövetség személyzete jelenleg is dolgozik, sejtetve, hogy a diplomáciai képviselet egyelőre nem zár be.

A NATO irányítása alatt, az Egyesült Államok vezetésével húsz éve Afganisztánban állomásozó külföldi katonák májusban kezdték meg a végleges kivonulásukat az országból. A kivonulás a tervek szerint augusztus végén fejeződik be. A kivonulást felhasználva a tálibok két hónapja nagyszabású offenzívát folytatnak az afgán kormányerők ellen, és vidéken jelentős területeket foglaltak el.

A jelentős amerikai légi támogatástól megfosztott afgán erők eddig csak gyenge ellenállást tanúsítottak,

és gyakorlatilag csak a fontos főutakat és a tartományi székhelyeket tartják az ellenőrzésük alatt. A lázadók nemrégiben elfoglaltak több körzetet a Kabullal szomszédos tartományokban, és félő, hogy megtámadják a fővárost és annak repülőterét, az egyetlen utat, amelyen a külföldiek elhagyhatják a várost.

(Kiemelt kép: Jeff Pachoud / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.