Kiegyezett Franciaország és Algéria

A volt francia gyarmat észak-afrikai országnak 1957-ben kitört szabadságharca óta feszült volt a viszonya Párizzsal, Emmanuel Macron most viszont odalátogatott.

2022. augusztus 26., 20:43

Szerző:

Meghosszabbítja algériai látogatását szombaton Emmanuel Macron francia elnök, és Oránból visszatér Algírba, ahol „megújított partnerségi tervet” ír alá Abdel-Madzsíd Tebbún algériai elnökkel - közölte pénteken a francia elnöki hivatal.

A francia elnök szerint az új partnerségi terv a fiatalokról szól, és velük kívánják megvalósítani. Bejelentette, hogy már idén nyolcezer algériai diákkal többet fogadnak Franciaországban az évi 30 ezernél, részt vesznek a filmművészet fejlesztésében, informatikai iskolákat alapítanak Algériában diploma nélküliek számára, és inkubátorházat nyitnak számítástechnikai start-up cégeknek.

Macron és Tebbún csütörtökön többször is tárgyalt egymással, négyszemközt, illetve több miniszter - így a védelmi tárca vezetője - kíséretében.

Macron közölte: késő éjszakáig tárgyaltak a vízumok kérdéséről. Franciaország tavaly ősszel a felére csökkentette az algériai állampolgároknak kiadott vízumok számát, miután úgy ítélte meg, hogy az észak-afrikai ország nem működik kellőképpen együtt a kitoloncolt illegális bevándorlók visszafogadásában.

„Ugyanaz a szándékunk az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem elleni harccal kapcsolatos politikában, ami hatékonyabbá teszi az illegálisan Franciaországban tartózkodók Algériába való visszaküldését” – mondta Macron.

Az Algéria francia gyarmatosításával (1830-1962) kapcsolatos történelmi kérdések megítélése mellett a „vízumválság” nehezítette a kétoldalú kapcsolatokat.

Macron a gyarmatosítás kapcsán pénteken közölte: az igazság keresése és elismerése fontosabb, mint a bűnbánat.

„Bátorsággal, tisztánlátással és igazságossággal kell szembenézni a történelemmel” - jegyezte meg algíri sajtótájékoztatóján. Ez a célja a francia-algériai történészbizottságnak is, amelynek a létrehozását Tebbún elnökkel folytatott tárgyalása után jelentette be - tette hozzá.

Macron leszögezte, hogy Franciaország erősíteni kívánja Algériával a gazdasági partnerséget. Franciaország földgázszükségletének mintegy nyolc százalékát fedezi algériai importból.

Macron, aki csütörtökön Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tárgyalt, pénteken Algírban hangsúlyozta, hogy a labda az irániak térfelén van az iráni atomprogramról megkötött atomalku újjáélesztéséről folyó tárgyalásokon. Mint mondta, a benyújtott javaslat - még ha nem is old meg minden vitás kérdést - több a semminél.
Az iráni külügyminisztérium szerdán közölte, hogy megkapta az Európai Unió kidolgozta végső ajánlatra adott amerikai választ. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője augusztus 8-án jelezte, hogy az EU benyújtotta a „végső tervezetet”.

Macron pénteken ellátogatott az algíri Saint Eugene keresztény és zsidó temetőbe, és lerótta kegyeletét az algériai függetlenségi háború idején meghalt franciák előtt.

Macron szombaton Oránban fiatal művészekkel és sportolókkal találkozik.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron algíri látogatásán 2022. augusztus 26-án. / Fotó: Ludovic Marin / AFP)