A franciák kiszivárogtatták Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron telefonbeszélgetését

Szergej Lavrov szerint a franciák súlyosan megsértették a diplomáciai etikettet.

2022. július 7., 11:08

Szerző:

Kiszivárgott Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti telefonbeszélgetés. Ennek leiratát már korábban közzétette a francia sajtó, most viszont megjelent egy videó is, amelyen meghallgatható, hogy pontosan mit mondtak a felek – írja az Index.hu.

A felvételen az látható, amint Macron szakértői csapatának tagjai hallgatják a beszélgetést. Elhangzik benne többek közt az a mondat is, amelyben a francia államfő azt mondja Putyinnak, hogy „nem tudom, hogy az ön jogásza hol tanulta a jogot”, valamint a videó legvégén az is, amikor Putyin arról beszél, hogy mennie kell jéghokizni.

Az orosz külügyminisztérium már korábban is reagált arra, hogy a tárgyalás részletei megjelentek a sajtóban. Szerdán Szergej Lavrov külügyminiszter megint beszélt erről röviden. Az orosz külügyminiszter szerint a diplomáciai etikettet súlyosan sérti az, hogy a franciák egyoldalúan kiszivárogtatták ennek a beszélgetésnek a tartalmát. 

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (l) és Emmanuel Macron francia elnök találkozik a Kremlben, Moszkvában 2022. február 7-én, hétfőn. A francia elnök találkozik orosz kollégájával ukrajnai látogatásai előtt, hogy megpróbálja csillapítani a feszültséget a térségben (Kreml/EYEPRESS).
EyePress News / EyePress via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.