Forrósodik a hangulat az Egyesült Államok és Kína között

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva részleges tilalmat és korlátozásokat vezetett egyes Kínába irányuló befektetésekre. Kína szerint Washington megfosztja a fejlődéshez való jogától.

2023. augusztus 10., 13:45

Szerző:

 

Joe Biden aláírta a rendeletet, amely alapján

megtiltják, illetve bejelentési kötelezettséghez kötik amerikai érdekeltségek számára az üzleti kapcsolatot egyes technológiáknál a rendeletben szereplő „aggályos országokkal”,

amelyet a Kínai Népköztársaságként, valamint a hozzá tartozó Hongkongként és Makaóként határoztak meg.

A jogszabály szerint az érintett technológiák és termékek körébe tartoznak a félvezetők és mikroelektronikai termékek, kvantuminformációs technológiák, valamint bizonyos mesterséges intelligencia (AI) rendszerek.

A Fehér Ház közleménye alapján az amerikai kormány „elkötelezett Amerikai biztonsága iránt és abban, hogy megvédje nemzetbiztonságát azáltal, hogy védelmezi a katonai innováció szempontjából kritikus újgenerációs technológiákat”.

A rendelettel kapcsolatban kormányzati illetékesek szerdán azt hangsúlyozták, hogy a kínai befektetések korlátozása kifejezetten nemzetbiztonsági érdekeket szolgál és nem gazdaságpolitikai intézkedésről van szó. A közlés szerint termékek és technológiák szűk körét érinti a lépés, amellyel meg tudják védeni a nemzetbiztonság érdekeit amellett, hogy fenntartják az Egyesült Államok elkötelezettségét a nyitott befektetési politika iránt.

Kínai külügyminisztérium: Washington megfosztja Kínát a fejlődéshez való jogától

A pekingi külügyminisztérium szóvivője a lépésre reagálva csütörtökön kijelentetett:

„Kína nagy figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket, és határozottan megvédi jogait és érdekeit”.

Hozzátette: Washington valódi célja, hogy megfossza Kínát a fejlődéshez való jogától, miközben önző módon törekszik megvalósítani mások kárára Amerika fölényét. „Ez a szemenszedett gazdasági kényszer és technológiai megfélemlítés olyan cselekedet, amely súlyosan sérti a piacgazdaság és a tisztességes verseny elveit, aláássa a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi rendet, veszélyezteti a globális ipari és ellátási láncokat, és sérti mind Kína és az Egyesült Államok, mind a globális üzleti közösség érdekeit” – hangoztatta a szóvivő.

Egy amerikai kormánytisztviselő szerint a lépés megakadályozza, hogy Kína megszerezze és felhasználja a legfejlettebb technológiákat hadserege modernizálására, és az Egyesült Államok nemzetbiztonságának aláásására.

Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jelenleg különösen feszültek egyes konfliktusok, köztük az ukrajnai háború, az amerikai kereskedelempolitika és a Dél-kínai-tengeri területi viták miatt.

(Kiemelt képünkön: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a National Association of Counties (NACo) 2022-es törvényhozási konferenciáján a washingtoni Hiltonban 2022. február 15-én. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)