A nemzetközi infláció sem lendíti el Kínát a gazdasági holtpontról

Jelentős árcsökkenésbe merül a kínai fogyasztói szektor, a gyári árak tovább csökkentek júliusban. A világ második legnagyobb gazdaságának komoly kihívást jelent a kereslet felélénkítése.

2023. augusztus 9., 16:14

Szerző:

Növekszik a feszültség Kínában, mivel úgy tűnik, hogy az ország egy sokkal lassabb gazdasági növekedés időszakába lép, a fogyasztói árak és a bérek tartósan stagnálni fognak, miközben máshol infláció tapasztalható.

A kontinensnyi ország a világjárványt követően egy rövid időre fellendült, ám az első negyedévet követően gyengült a belföldi és külföldi kereslet is – írja a napi.hu.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal közlése szerint a termelői árindex már tizedik hónapja, 4,4 százalékkal csökkent, a vártnál gyorsabban. A fogyasztói árindex idén júliusban 0,3 százalékkal csökkent jobban, mint az előző év azonos időszakában.

Kína ezzel együtt az első a G20 országai között, amelyik éves szintű csökkenést könyvelhet el magának a fogyasztói árakat tekintve. Utoljára erre 2021 augusztusában, Japánban volt példa – jegyzi meg a Reuters.

Peking 3 százalékos inflációt helyezett kilátásba az év végére, a hatóságok egyelőre alábecsülik a deflációval kapcsolatos aggodalmakat.

(Kiemelt kép: a Kínai Hszincsiangi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár 2023. augusztus 8-án Urumcsi városában, Kína északnyugati részén. Fotó: Imaginechina via AFP)