Folytatódnak a vakcina-igazolás ellenes tüntetések Párizsban

Múlthéten könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a tömeget a francia fővárosban.

2021. július 31., 21:26

Szerző:

A szombati tüntetés résztvevőit háromezer rendőr várja. A tömeg nagy része a Champs-Élysée sugárúton fog demonstrálni, ezért már most oda koncentrálódik a rendőri készültség. A mai tüntetés lesz a harmadik a Covid-igazolvány ellen. A korábbi tüntetéseken erőszakos cselekmények is történtek, a rendőrség nem zárja ki újabbak lehetőségét sem.

A francia törvényhozás úgy döntött, hogy augusztus 9-től csak az oltási igazolással rendelkezők, illetve a 48 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában lehet majd az ötven főt befogadni képes vendéglátóhelyeket igénybe venni. A rendelet szerint ez a szabály érvényes lesz a teraszokra, vonatokra, kórházakra és vásárokra is. A törvény egyedül a bevásárlóközpontokat menti fel a szabályozás alól. A társadalomban az egészségügyi és szociális dolgozók oltási kötelezettségével kapcsolatban egyetértés van. A franciák többsége támogatja az oltási igazolvány használatát, de egy nagyon jelentős kisebbség hevesen ellenzi. 

A korábbi tüntetések alkalmával a demonstrálók kövekkel és üvegekkel dobálták a rendőröket. A hatóságok válasza sem maradt el. Vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tömeget a francia fővárosban. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Fiatalok táncolnak egy tüntetésen Párizsban, Franciaországban 2021. február 13-án. Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas/AFP)