Folytatódik a terror Afganisztában, tálibellenes tüntetőket lőttek le

A tüntetők a függetlenség napját akarták ünnepelni, a tálibok nem hagyták nekik. 

2021. augusztus 18., 16:19

Szerző:

Három embert gyilkoltak meg szerdán a tálibok Dzsalálábádban egy ellenük irányuló tüntetésen. A helyszínen többen meg is sebesültek, írja az MTI. A szemtanúk szerint a tálibok akkor nyitottak tüzet a demonstrálókra, amikor a helyiek le akarták ereszteni a tálibok zászlaját és az afgán nemzeti lobogót vonták volna fel helyette. Afganisztánban holnap ünnepelnék a függetlenség napját. 

Felvételeken látható, ahogy a tálib harcosok a levegőbe tüzelnek és botokkal ütlegelik a tüntetőket. A szélsőséges iszlamisták még a helyi újságírókat is megtámadták, amikor tudósítani akartak az esetről. Afganisztánból ezrek akarnak elmenekülni a tálib hatalomátvétel után. Egyetlen tartomány nem áll a szélsőségesek uralma alatt az országban, mégpedig a Kabultól északra fekvő Pandzsir. 

A még független térségben gyülekeznek azok a politikusok és ellenzékiek, akik vélhetően szembe akarnak szállni a tálib rezsimmel. A tálibok mindeközben az információk szerint egy iszlám kormány megalapításán dolgoznak. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Kandahár, 2021. augusztus 15.Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek az afganisztáni fővárostól, Kabultól délre fekvő Kandahárban 2021. augusztus 15-én. Ezen a napon a kormányerők ellen küzdő tálib harcosok bejutottak Kabul külterületeire, az afgán elnök pedig elmenekült az országból. Fotó:MTI/EPA)