Folytatódik a Magyarország elleni hetes cikkelyes eljárás, ígéri az EU soros elnöke

Emmanuel Macron nem kegyelmez az önkényuralmi rendszereknek, helyre akarja tenni a jogállamisági kérdéseket.

2022. január 20., 08:10

Szerző:

„A jogállamiság elleni támadás mögött ideológiai harc áll, amelyet különböző tekintélyelvű hatalmak támogatnak. Amennyiben a jogállamiságnak vége, az önkény veszi át az uralmat”

– jelentette ki Emmanuel Macron a francia soros elnökség programját meghirdetve Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. 

A francia elnök elmondta, fontos, hogy ne gyökeresedjen meg az a nézet Európában, hogy a jogállamiság Brüsszel találmánya, ezért Macron szerint új küzdelmet kell indítani az európai értékek megszilárdítására. Mint mondta, szorgalmazni fogja, hogy az abortuszhoz való jog és a környezet védelme bekerüljön az EU Alapjogi Chartájába. A lengyel és a magyar tagállamok vezetését külön is megdorgálta a francia elnök, hangsúlyozva, hogy elnöksége alatt biztosan meg fogják hallgatni a két ország vezetőit az uniós tagországok miniszteri tanácsában, a jogállamiságot érintő 7-es cikk szerinti eljárással kapcsolatban.

Lengyelország februárban,  Magyarország pedig márciusban kerül sorra.

A biztonságpolitika és a migráció kérdése kapcsán Macron kifejtette: a soros francia elnökség folytatni fogja a schengeni térség reformját, valamint a külső határok védelmét, amelynek megteremtése érdekében kormányközi gyors reagálású erők kialakítása a célja. Elmondása szerint a menekültekkel szolidárisan kell fellépni, és a közös befogadást kell ösztönözni. Azt is hangsúlyozta, hogy az EU-nak új szövetséget kell kialakítania az afrikai országokkal a migráció kezelésének érdekében, írja az MTI.

Ezzel kapcsolatban Franciaország csúcstalálkozót szervez a jövő hónapban. Felhívta a figyelmet egy új stabilitási és biztonsági megállapodás kidolgozásának fontosságára a NATO-val, Oroszországgal szemben, de egyúttal "őszinte és szükséges" párbeszédre szólított fel Moszkvával. „Kontinensünk biztonságának oszthatatlannak kell lennie. Az európaiaknak meg kell határozniuk a saját biztonsági normáikat, és biztosítani ezek tiszteletben tartását” – mondta.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője a parlamenti vitában rámutatott: „ideje felhagyni a kettős mérce alkalmazásával és a politikai zsarolással: ezek tiszteletlenek, tisztességtelenek, jogellenesek, és súlyosan rombolják az európai értékeket”. Mint mondta, „nem kell és nem szabad mindenből politikai, pláne nem ideológiai kérdést csinálni”. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felszólalásában egyebek között arra kérte Macront, hogy a francia elnökség alatt lépjenek fel a demokratikus visszaélések ellen, és foglalkozzanak a Pegasus-kémbotránnyal.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án. Fotó: MTI / Fischer Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.