Földrengés rázta meg Pápua Új-Guineát is

Egyre több helyet érint a Tonga mellett kirobbant vízalatti vulkánkitörés. 

2022. január 16., 18:21

Szerző:

A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Pápua Új-Guinea Bougainville nevű régióját vasárnap – közölte a földközi-tengeri szeizmológiai intézet (EMSC).

A szakemberek szerint a földmozgás centruma 656 kilométerre északnyugatra volt Honiarától, a Salamon-szigetek fővárosától, 408 kilométeres mélységben. Egyelőre nincsenek értesülések áldozatokról, vagy károkról, s szökőárra sem adtak ki figyelmeztetést.

Pápua Új-Guinea a csendes-óceáni Tűzgyűrű térségében fekszik, ahol a Tonga közelében szombaton kitört vulkán is. A Tűzgyűrű nagy része a csendes-óceáni térség hegységrendszerét érinti, de beletartozik Jáva és Szumátra területe is. A mintegy 40 ezer kilométeres régióban alakult ki a Föld összes tűzhányójának 75%-a, és itt tört ki a valaha mért földrengések 90%-a is. A térségben több mint 450 szunnyadó és működő vulkán található.  

A Csendes-óceán déli térségében szombaton szökőárriadót is elrendeltek, amikor kitört a tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán Tonga közelében.

A cunami hatásait Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből. A riadót vasárnapra már lefújták, de a szokatlanul magas hullámok következtében Peru északi részén ketten vesztették életüket a helyi katasztrófavédelem szerint. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az érintett térséget lezárták a fürdőzők előtt.
A perui televízióban felvételek jelentek meg arról, hogy a tenger lakóházakat és üzleteket árasztott el a latin-amerikai ország északi és központi részeinek partvonala mentén.

Az NHK japán közszolgálati televízióban vasárnap közzétett lakossági felhívásban több százezer embert szólítottak fel evakuálásra a szigetország veszélyeztetett partvidéki térségeiben tekintettel az egy méternél is magasabb hullámok veszélyére.

 

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.