Földrengés Arad megyében

Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

2023. június 7., 07:33

Szerző:

A földrengés 6,4 kilométeres mélységben történt helyi idő szerint 20 óra 26 perckor Aradtól 24, Temesvártól 50, Békéscsabától 74, Resicabányától 93 kilométerre. 

A magyar határ melletti térségben két hete 4,9-es erősségű földmozgást észleltek, melyet a rá következő napokban-hetekben tucatnyi gyengébb rengés követett. 

A mostani földmozgást Kolozsváron és Románia számos városában is érezni lehetett. Fészke – akárcsak a múltkori földmozgásnak – az Arad megyei Ópálos (Pualis) település közelében volt, de a Bánság és Erdély szinte valamennyi megyéjében, valamint Magyarországon is érezni lehetett. 

A romániai vészhelyzeti felügyelőség (IGSU) közölte, hogy a 112-es sürgősségi hívószámra főleg Arad megyéből érkeztek jelzések kisebb károkról – épületekről leváló vakolat- és faldarabokról –, de Szilágy és Máramaros megyéből is kaptak hívást. 

Aradon több utcán épületdarabok hulltak a járdára, úttestre, a tűzoltók a helyszínen vannak, hogy felmérjék és elhárítsák a károkat. 

A földmozgás Temesváron is erősen érződött, de innen eddig nem jeleztek károkat.

A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Azt írták, hogy a földmozgást a szakemberek magyarországi idő szerint 19.26 órakor észlelték. 

A földrengésről az intézet a délkeleti országrészből több településről is kapott bejelentést, például Hódmezővásárhelyről, Szegedről és Békéscsabáról is – áll a közleményben. 

A román Országos Földtani Intézet (INFP) tájékoztatása szerint a földrengés 5,3-as, közepes erősségű volt, a felszínhez közel, 6,4 kilométeres mélységben történt Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében. 

A magyar határ melletti térségben két hete 4,9-es erősségű földmozgást észleltek, amelyet a következő napokban-hetekben tucatnyi gyengébb rezgés követett.

(Kiemelt képünk: Mihai Diaconescu, a román Geofizikai Intézet (INFP) kutatója áll Románia valós idejű földrengéstérképe előtt az INFP magurele-i központjában 2023. március 17-én. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.