Miniszterelnökként megbukott, most házelnöki posztjából is távoznia kell Florin Cîțunak

Florin Vasile Cîțu politikai karrierje bukásokban bővelkedőnek is minősíthető.

2022. június 29., 18:06

Szerző:

Lemondott a kétkamarás román parlament szenátusának elnöki tisztségéről is szerdán Florin Cîțu volt román miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnöke, miután a párt vezetői lemondásra szólították fel.

Cîțu lemondását Nicolae Ciuca miniszterelnök, a PNL elnöke jelentette be, a PNL kormányzati és parlamenti felelősségére, a kormányzati és koalíciós szintű döntések által megkövetelt „összhang” szükségességére hivatkozva. Hozzátette: a felsőház vezetését ideiglenesen Alina Gorghiu liberális szenátor veszi át.

Florin Cîțu rendszeresen bírálta a nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezéseit és a koalíció egyes döntéseit.
A politikus azt mondta: a politikai tisztségek nem egy életre szólnak, miután megvonták tőle a politikai bizalmat, nem akarta az őt támogató párttársait abba a kínos helyzetbe hozni, hogy a pártvezetés döntése ellen szavaznak. Cîțu szerint a PNL sokkal jobb eredményekkel kormányzott volna, ha nem lépett volna koalícióra a PSD-vel.

Cîțu kevesebb mint egy évig volt a 2020-as parlamenti választások után alakult jobbközép koalíciós kormány miniszterelnöke, és még rövidebb ideig - tavaly szeptembertől idén áprilisig - a PNL elnöke. A politikust tavaly novemberben választották a szenátus élére, miután Klaus Iohannis államfő Nicolae Ciuca volt védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással, és megalakult a Romániát azóta vezető PSD-PNL-RMDSZ nagykoalíció.

(Kiemelt kép: Florin Citu román miniszterelnök felszólal a koalíciós kormányának megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén Bukarestben 2021. október 5-én. A rendszerváltás óta a mostani a 44. bizalmatlansági indítvány Romániában. A bukaresti parlament eddig öt kormányt váltott le. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.