Finnország bekeményít, ezt lépik az orosz fenyegetésre

Finnország csütörtökön tovább szigorította a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére, és Helsinki újabb, 8,3 millió euró értékű védelmi felszerelést ajánlott fel Ukrajnának.

2022. szeptember 1., 18:23

Szerző:

Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni. A finn kormányzat tájékoztatása szerint ezzel szemben átlagosan napi 400 interjúlehetőséget tartanak fel azoknak az orosz állampolgároknak, akik a finn érdekekkel egybeeső célból kívánnak a finnországba utazni, ezzel az Oroszországot elhagyni kívánó újságírókra, ellenzékiekre és politikai aktivistákra utaltak. 

Mindeközben a finn védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette: újabb 8,3 millió euró (3,3 milliárd forint) értékű hadifelszerelést adományoz Ukrajnának. 

Ezzel összesen 92,3 millió euróra (37 milliárd forintra) nőtt a Helsinki által Kijevnek felajánlott védelmi támogatás értéke Ukrajna orosz katonai megszállásának február 24-i megkezdése óta - jelentette be a finn védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtökön. 

„Ukrajna honvédő harca folytatódik, a védelmi segély iránti igény továbbra is magas” – fogalmazott Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter közleményében. 

A tárca tájékoztatása biztonsági okok miatt nem tért ki részletesen a felajánlott hadifelszerelés tartalmára, sem pedig az átadás időbeli ütemezésére.

(Kiemelt képünk: Az ukrajnai orosz inváziótól megrázkódtatott Finnország 2022. április 13-án kulcsfontosságú biztonsági jelentést nyújt be a parlamentnek a NATO-tagságról szóló vita és esetleges szavazás előtt. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.