Orbán Viktor gondolkodik, hogy kilépteti a Fideszt az Európai Néppártból, vezető szerepet akar magának egy másik EP-frakcióban

2020. január 4., 06:00

Szerző:

Orbán Viktor komolyan fontolgatja, hogy egyoldalúan kiléptesse-e a Fideszt az Európai Néppártból (EPP) – írja egy magas rangú fideszes forrásra hivatkozva a Politico. Eszerint a kilépés után a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben átülnének az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) nevű frakcióba, amelyben a magyar kormányfő valamiféle vezető tisztséget kapna. A Fidesz – fűzhetjük hozzá – ezzel az utolsó ideológiai szálat is elvágná, amely az Angela Merkel-féle CDU fémjelezte konzervatizmushoz fűzi, az ECR-ben ugyanis a szlovák Szabadság és Szolidaritás (SaS) és Boris Johnson brit miniszterelnök Konzervatív Pártja mellett egy sor szélsőjobboldali alakulat, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a Svéd Demokraták (SD), a spanyol Vox, a holland Fórum a Demokráciáért (FvD) és a posztfasiszta Olasz Testvérek (FdI) EP-képviselői politizálnak.

A Fidesz tagságát az Európai Néppárt márciusban függesztette fel a jogállamiság alapelveinek a megsértése miatt, a 13 Fidesz-KDNP-s EP-képviselő azonban még mindig az EPP-frakció tagja lehet az Európai Parlamentben. A Fidesz sorsáról az EPP február 3-4-i politikai gyűlésén születhet meg a döntés, legalábbis állítólag már Donald Tusk EPP-elnök asztalán fekszik az a jelentés, amely alapján a Fideszt elszámoltatják. Valószínű, hogy Orbán Viktor pártja nem ússza meg a felelősségre vonást, és bár kizárni nem akarják, előfordulhat, hog a felfüggesztést meghosszabbítják.  Az EPP már nem ragaszkodik annyira a Fidesz jelenlétéhez, mint tavaly. Egyrészt azért, mert a konzervatív pártcsalád új vezetője, Donald Tusk volt európai tanácsi elnök deklaráltan ki nem állhatja Orbán Viktor politikáját, másrészt azért, mert a közelgő Brexit után úgyis mindegyik EP-frakció veszteséget szenved a brit politikusok távozása miatt. 

Ehhez képest ha a Fidesz-KDNP belép, az ECR még erősödik is, Boris Johnson toryjainak ugyanis négy képviselője politizál ebben az EP-frakcióban, a Fidesz-KDNP viszont 13-mal érkezne.

A váltás egyébként abból a szempontból érthető lenne, az ECR-nek elvileg ugyanaz a célja, mint Orbán Viktornak, vagyis megreformálni az Európai Uniót a teljes elutasítás helyett. Más kérdés, hogy ezt a magyar miniszterelnök hogyan tudná sikerre vinni egy olyan frakcióban, amelynek az EP-ben jelenleg 62 képviselője van, az Európai Néppártnak pedig 182.

G. Fodor Gábor, a finom szólva kormányközeli agytröszt, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója a héten a Hír TV-ben beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz nem marad az Európai Néppárt tagja, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig az atv.hu-nak adott interjújában értekezett arról, hogy ha a Fidesz kilép, az az Európai Néppárt számára a vég kezdete lesz.

2022. augusztus 19., 15:20

Hamarosan szabadlábra helyezhetik azt az indonéz férfit, akit 2012-ben húsz év börtönbüntetésre ítéltek, amiért tíz évvel korábban 202 civil, köztük 88 ausztrál állampolgár halálát okozta Balin egy tömeggyilkossággal, amikor általa készített pokolgépeket robbantottak fel két szórakozóhelyen. Umar Patek börtönbüntetésének csökkentéséről Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök számolt be pénteken.

2022. augusztus 19., 14:11

Fóka tört be új-zélandi Mount Maunganui közösségben élő Ross család házába, traumatizálta a macskát, majd elterült a kanapén. 

2022. augusztus 19., 09:59

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.