Lezárult a vita: kiderült, kell-e a koronavírus-fertőzötteket oltani

Elgondolkodtató adatokat közölt egy amerikai tanulmány. 

2021. augusztus 22., 11:30

Szerző:

Ha nem oltatják be magukat, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, akkor jóval nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) augusztus elején közzétett tanulmánya szerint. Ez a CDC igazgatójának, Rochelle Walenskynek egyik korábbi felhívását is alátámasztja, amelyben a szakember azt kérte, hogy „az is oltassa be magát, aki már átesett a fertőzésen”. A tanulmány egy hosszas vitát zárt le, hiszen ezzel bizonyított, hogy a korábbi fertőzötteknek kétszeres védelmet nyújtanak az oltások a koronavírus ellen. 

A Medpage Today amerikai szaklap az augusztus elején közzétett tanulmányból idézve azt írta: azok a be nem oltott személyek, akik átestek a koronavírus-fertőzésen és elvileg természetes immunitással tudnak védekezni ellene, két és félszeres (egészen pontosan 2,34-szeres) gyakorisággal fertőződtek meg újra azokhoz képest, akik szintén átestek a fertőzésen, és utána védőoltást is kaptak. A CDC igazgatója szerint „Ebből már teljesen egyértelmű, hogy az oltás a legjobb módszer arra, hogy magunkat és környezetünket is megvédjük”.

Rochelle Walensky hozzátette azt is, az oltás felvétele különösen fontos a delta és az indiai variánssal szemben. A portál kiemelte: Ezek valós életből nyert adatok, a betegek újrafertőződésének esélyeit mérték a vizsgáló orvosok. A betegek vérében található antitesteket is megvizsgálták. Arra jutottak, hogy az oltottak vérében mérhető immunválasz arra utal, hogy antitestjeik hatásosabban semlegesíthetik a variáns vírusokat is.

(Képünk illusztráció: Egészségügyi dolgozót oltanak az oxfordi Astrazeneca koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kijevben, 2021. március 15-én. Fotó: Sergei Supinsky / AFP)