Férfiak fakanállal

Az Egyesült Királyságban a férfiaknak több mint a fele nem rest kimenni a konyhába és összedobni valami finom ételt. Egy friss felmérés szerint a brit férfiak egyre nagyobb számban serénykednek a lábosok között.

2011. március 24., 11:40

Szerző:

Ki ne ismerné a kellemesen laza Jamie Oliver vagy a szabad szájú Gordon Ramsay nevét? A két híres és egymástól ugyancsak eltérő személyiségű sztárszakács, egyvalamiben közöset alkottak: népszerűvé tették a főzést a férfiak körében is. Olyannyira, hogy napjainkban a brit férfiak 52%-a vallja, hogy a sztárséfek és más főző programok hatására, ma már ők végzik az otthoni ételkészítés zömét. Sőt, ennek az 52%-nak több mint a fele még azt is állítja magáról, hogy ők jobban főznek, mint a feleségük vagy a barátnőjük.

Mark Pearson, a felmérést végző intézet munkatársa szerint érdekesek ezek a brit háztartásokról született eredmények, és egyben komoly társadalmi változást tükröznek az elmúlt néhány évtized alatt. Azt jelzik, hogy a háztartási munka egyre jobban megoszlik a nemek között, ami mindenképpen pozitívum, hiszen így kevesebb otthoni munka hárul a dolgozó nőkre.

Ugyanakkor, ami a bevásárlást illeti, a férfiak 62%-a azt mondja, hogy azt a felesége, barátnője végzi. Persze mi, nők, már a fenti eredménynek is nagyon örülünk és hálásak vagyunk érte, de Kedves Uraim, a bevásárlás terén még van javítanivalójuk!

Addig is, ha férfiolvasóink közül egyesek kedvet kaptak a szakácskodáshoz és szeretnék a brit férfiak példáját követni, íme, egy egyszerűen elkészíthető finomság, amellyel meglephetik a párjukat:

Vajas zsemlefelfújt Jamie módra
Hozzávalók 6 személyre:

6 dl tej
6 dl tejszín
4 tojás
6 zsemle
1 vaníliarúd
17 dkg cukor
5 dkg vaj
4 cl brandy
maréknyi apróra vágott aszalt sárgabarack
1 narancs reszelt héja
a szóráshoz porcukor

A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét és magát a rudat is. Felforraljuk, majd a vaníliarudat kivesszük. A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, majd apránként beleöntjük a forró tejet. A zsemlét ujjnyi vastagon felszeleteljük, megvajazzuk, és belemártjuk ebbe a krémbe. Tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a maradék tojáskrémet. Meglocsoljuk a brandyvel, megszórjuk az apróra vágott aszalt sárgabarackkal és a reszelt narancshéjjal. A tálat vízzel félig teli tepsibe állítjuk. Előmelegített, 170 fokos sütőbe toljuk, és 45 perc alatt ropogós kérget sütünk rá. Ha sikerrel jártak, az eredmény ilyen lesz:

Jó étvágyat kívánunk!