Feloldhatja a cölibátust részlegesen Ferenc pápa, mert nincs elég katolikus pap az Amazonas mentén

2019. október 27., 18:52

Szerző:

Ferenc pápát arra kérték, hogy gondolja át a cölibátusra vonatkozó szabályokat, különben nem lesz elég katolikus pap az Amazonas környékén, írja a Euronews alapján az Index. A pápa nemrég találkozott dél-amerikai katolikus püspökök egy küldöttségével, akik arról beszéltek, hogy súlyos paphiány van a régióban, és ha folytatni akarják a térítést az Amazon mentén, akkor drasztikus változtatásokra lesz szükség. 

Az ötletet 128 igennel és 41 nemmel támogatják, így Ferenc pápán a sor, hogy döntést hozzon a kényes kérdésben. A zsinaton Ferenc pápa a nők szerepéről is beszélt, és arra utalt, hogy a nők szerepét újra kell gondolni az egyházban.

Az amazonasi települések 85 százaléka nem tud misét tartani minden héten, de olyanok is akadnak, ahol már évek óta nem került erre sor.

Ha Ferenc pápa elfogadja az ajánlatot, akkor a jövőben olyan segédlelkészek is papnak állhatnak az Amazonas mentén, akiknek stabil családi állapotuk van és már bizonyítottak vezetőként a saját közösségükben. A javaslat ellenzői viszont attól félnek, hogy ez utat nyithat a házas papok intézményének bevezetéséhez.