A boszniai szerbek vezetője háborúval riogatja a világot

A bosnyákok tartanak, attól, hogy országuk békéje veszélyben van. 

2022. január 3., 15:54

Szerző:

Bosznia-Hercegovina törékeny, soknemzetiségű kormánya a balkáni háborúk óta talán a legnagyobb válsággal néz szembe: a szerb nacionalista vezető, Milorad Dodik azzal fenyeget, hogy szétszakítja az országot – írja a The New York Times

Dodik azzal fenyegetőzött, hogy elszakítja a Republika Srpskát, az általa vezetett szerb területet Bosznia többi részétől; leállította a találkozókat az ország többi regionális elnökével, és megfogadta, hogy saját szervei javára kivonul az állami intézményekből, például a boszniai fegyveres erőkből és az adóhivatalból. 

Egyes politikai riválisok és külföldi diplomaták a közelmúlt botrányai alapján úgy látják, hogy retorikájával a korrupcióval kapcsolatos vádakat igyekszik hárítani, és az októberi választások előtt a nacionalista bázisát kívánja mozgósítani. De egy olyan régióban, ahol a háború árnyéka mindenütt ott van, sok bosnyák attól tart, hogy az ország békéje forog kockán.

„Utálja a stabilitást, mert akkor meg kell magyaráznia, miért élünk úgy, ahogyan élünk”

– mondta Branislav Borenovic, a szerb ellenzéki párt egyik vezetője, hozzátéve, hogy Dodik „a népe érzelmeivel játszik, és nem törődik a következményekkel”.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án. A magyar kormányfő munkaebéden fog tárgyalást folytatni Milorad Dodikkal. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

 

11:55

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.