Felszámolják a különleges ügyészi részleget Romániában

Megfélemlítette és kontrollálta az igazságszolgáltatást ez a részleg Brüsszel szerint.

2022. február 14., 20:05

Szerző:

Elfogadta a román kormány hétfőn az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészi részleg, az SIIJ felszámolásáról szóló törvénytervezetet. A tervezet szerint a SIIJ által vizsgált ügyeket nem a korrupcióellenes ügyészség, hanem a legfőbb ügyészség, illetve a megyei táblabíróságok mellett működő ügyészségek veszik át, a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálása pedig ezen vádhatóságok 42 kijelölt ügyészére fog hárulni.

A legfőbb ügyészségről kinevezett 12 ügyész hatáskörébe tartozik majd a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, a táblabíróságok, a katonai ítélőtábla bírái és ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása. A megyei táblabíróságokról két-két kiválasztott ügyész a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bíráit és ügyészeit érintő ügyekben vizsgálódhat.

Nicolae Ciuca miniszterelnök a hétfői kormányülés elején a kormányprogram és a – Románia európai uniós tagságával összefüggő – Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) fontos célkitűzésének nevezte a SIIJ felszámolását. Brüsszel szerint a különleges ügyészi részleget az igazságszolgáltatás megfélemlítésének és ellenőrzésének szándékával hozta létre a korábbi szociáldemokrata (PSD) kormány.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetég (USR) és a korábbi korrupcióellenes tüntetéseket szervező civil szervezetek bírálták a SIIJ felszámolásáról szóló kormányzati tervezetet. Szerintük Brüsszel sem fogja megszüntetni Románia igazságügyi monitoringját – az ország schengeni csatlakozásának egyik akadályát –, ha a „különleges ügyészi részleg” helyett majd „különleges ügyészek” fogják politikai ellenőrzés alatt tartani az igazságszolgáltatást.

A SIIJ-t a 2016-2020-as parlamenti ciklus baloldali (a PSD körül alakult) kormánytöbbsége hozta létre, amely szerint azért kellett elvenni a korrupcióellenes ügyészségtől a bírák és az ügyészek dossziéit, hogy a vádhatóság ne tarthassa sakkban a bírákat mondvacsinált ügyekkel.

(Kiemelt kép: Nicolae Ciuca. Fotó: Andrei Pungovschi / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.