Előrehozott választásokat tartanak a Vajdaságban

Feloszlatta magát a vajdasági parlament csütörtökön, és ezzel lehetővé vált, hogy december 17-én az előrehozott köztársasági parlamenti választás mellett tartományi választást is tartsanak Szerbiában.

2023. november 16., 14:26

Szerző:

A parlament feloszlatását azzal indokolták, hogy célszerűbb és költséghatékonyabb egy időben tartani a köztársasági és a tartományi választást, mint ha kétszer kellene megrendezni a voksolást, a tartományi képviselők mandátuma ugyanis 2024 júliusában jár le.

Momo Colakovic házelnök nem sokkal azt követően, hogy a 120 képviselő közül 95 támogatta a képviselőház feloszlatását, ki is írta a voksolást december 17-re. Momo Colakovicot a tartományi parlament legidősebb politikusát a képviselőház legutóbbi ülésén, vita nélkül választották meg házelnöknek kizárólag azért, hogy a parlamentet három megbízatási időn át vezető Pásztor István október 30-i halálát követően legyen elnök, aki kiírhatja a voksolást.

A 2020-as tartományi választásokat követően az országos szinten is kormányzó Szerb Haladó Pártnak 78, a Szerbiai Szocialista Pártnak 13, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig 11 képviselője került be a vajdasági parlamentbe. Ezenfelül a 120 tagú tartományi képviselőházba politikust tudott delegálni a Vajdasági Front és a Szerbia Királyságért koalíció.

Vajdaságban körülbelül 1,7 millió szavazópolgár él, tehát a tartományi választás ennyi embert érint. A választói névjegyzéket december elsején zárják le, akkor derül ki a szavazóképes állampolgárok pontos száma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.