Felháborodtak a lengyelek: Orbán Viktor beszéde támadás volt Lengyelország ellen

A román miniszterelnök nem kommentálta Orbán Viktor beszédét.

2024. július 29., 09:41

Szerző:

A lengyel külügyminiszter-helyettes élesen bírálta Orbán Viktor tusványosi beszédét. Mint mondta, a magyar miniszterelnök lengyelellenes, és jobban tenné, ha új szövetséget alapítana Putyinnal. Wladyslaw Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes szerint Orbán beszéde támadás volt  Lengyelország, az USA, az Európai Unió és a NATO ellen is.

„Nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi társadalom peremére szorult, mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban”

– mondta Bartoszewski a lengyel Business Insidernek.

Veszekedés van a családban

A miniszterhelyettes nem érti, hogy Magyarország még miért van a NATO-ban, ha Orbán Viktor szerint ennyire mostohán bánnak vele. Feltette a kérdést, Orbán miért nem alapít egy új szövetséget Putyinnal és a többi tekintélyelvű országgal?

Blokkolja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyünk uniós visszatérítését, és azt mondja, hogy továbbra is blokkolni fogja. Régen volt egy mondás: „lengyel, magyar, két jó barát”, de itt most veszekedés van a családban

 – zárta Bartoszewski.

A külügyminiszter szerint a lengyelek képmutatóak

Szijjártó Péter a közösségi médiában reagált lengyel külügyminiszter-helyettes szavaira. Szerinte a lengyel kormány képmutató, ugyanis azért kritizálják a magyar kormányt, mert kőolajat importálnak Oroszországból, miközben ők is ugyanezt teszik: „ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott találjuk a lengyeleket is.”

Ezzel nem is lenne semmi baj, mert az energiaellátásnak végső soron fizikai alapjai vannak, viszont, ha ez már így alakult, akkor nem kellene képmutatónak lenni, és nem kellene másokat vádolni

– fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint „a lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár”.

 

A bukás után visszatérnek

Orbán Viktor Tusványoson elmondta, hogy az Egyesült Államok Lengyelországot akarja megtenni Európa amerikai központjává – ez azonban egy hamvába holt terv, hasonlóan az ukrán EU- és NATO-csatlakozáshoz. A miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a lengyelek tervük bukása után visszatérnek a V4-ekhez.

Emellett azzal vádolta a lengyeleket a Business Insider szerint, hogy meggyengítették a Berlin–Párizs-tengelyt Európában, hogy a London–Varsó–Kijev–Baltikum–Skandinávia vonalat erősítsék.

A románok nem kommentálnak

Marcel Ciolacu román miniszterelnök nem kívánta kommentálni magyar kollégája, Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen mondott beszédét – írja a News román hírportál.

A romáén miniszterelnök elhárította az Orbán Viktor beszédét  firtató kérdéseket, és védelmébe vette Magyarországot, kiemelve a két ország szoros gazdasági kapcsolatait.

Ez az ő dolga. Mondott valamit Romániáról? Azt akarták, hogy tiltsam meg neki, hogy Romániába jöjjön. Szerintem ugyanazt mondta, amit Brüsszelben és Budapesten is. Ez nem az én dolgom

– fogalmazott Marcel Ciolacu.

(Képünkön Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfördőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Forrás: MTI/Veres Nándor)