Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Életveszélyes állapotban van a magyar férfi. 

2024. március 25., 12:01

Szerző:

Szombatra virradóra felgyújtottak egy magyar hajléktalant az ausztriai Graz városában – írja a 24.hu.  Az 52 éves férfi, akit életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolnak, magyar állampolgár.

Az OE24 hírportál szerint a helyi rendőrség közölte, hogy szemtanúk előbb annyit láttak, hogy nem sokkal éjfél után egy férfi egy világos színű kannával a kezében elsétál egy bolt bejárata elől. Ezt követően vették észre a tüzet és azt, hogy egy ember ég. A tüzet sikerült gyorsan eloltani, ám az áldozatot így is életveszélyes állapotban szállították be a grazi kórházba.

 Egy ismeretlen tettes állítólag éjszaka gyúlékony folyadékkal öntötte le a magyar hajléktalant, majd felgyújtotta

Az osztrák lap azt írja, hogy a szemtanúk 12 óra 40 perc körül vettek észre egy ismeretlen férfit, aki egy Lendplatzon található üzlet bejárata előtt elsétált, és egy világos színű tartály volt a kezében. Közvetlenül ezután ezek után  az említett bejárati területen tűz ütött ki. A szemtanúk szerint nem csak a hajléktalan fekhelye hanem ő maga is lángokban állt.  „A tüzet gyorsan eloltották” – mondta Fritz Grundnig rendőrségi szóvivő az APA kérésére válaszolva. Az áldozat egy 52 éves magyar állampolgár, aki a hajléktalan helyszínhez tartozik. A mentők a grazi LKH-ba szállították. Az őt kezelő orvosok szerint a férfi állapota életveszélyes.

Szombat délután aztán a hatóságok bejelentették, hogy sikerült azonosítaniuk egy 65 éves orosz állampolgárt, akit a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak – írta a Standard. A rendőrség azt mondta, hogy a férfi szintén hajléktalan és illegálisan tartózkodik Ausztriában. A kihallgatásakor a gyanúsított nem vallotta be a tettét, csak annyit ismert el, hogy aznap este tüzet gyújtott, hogy felmelegedjen. A rendőrség azt is megállapította, hogy a gyanúsítottnál látott kanna valójában egy táska volt, amit mindig magánál hord, és hogy gyújtogatáshoz nem használtak égésgyorsító folyadékot.

Elke Kahr, Graz polgármestere elítélte a bűncselekményt és reméli, hogy felépül az áldozat. „Nem találok szavakat ilyen embertelen és kegyetlen cselekedetre. Ez a támadás megmutatja, hogy milyen kiszolgáltatottak azok az emberek, akiknek nincs tető a fejük felett és a szabadban alszanak.” Hozzátette, Grazban van elégséges számú férőhely a hajléktalanok számára, senki sem kényszerül arra, hogy az utcán aludjon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.