Rettenetesen megugrott a gázár

Jelentősen, csaknem 30 százalékkal nőtt az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén hétfőn nyitáskor.

2022. szeptember 5., 09:22

Szerző:

 Percekkel a kereskedés 8 órai indítása után a legközelebbi, októberi határidőre 1 megawattóra jegyzése 279 euróra emelkedett, majd 255,35 euróra korrigált harminc perc múlva, ami azonban így is 18,5 százalékos növekedés a pénteki záróértékéhez képest.
 

A drágulást a Gazprom orosz cég azon bejelentése váltotta ki, hogy az Északi Áramlat-1, az Európát döntő részben ellátó gázvezeték, amelyet korábban ütemezett karbantartás miatt három napra leállítottak, olajszivárgás miatt egyelőre nem indul újra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Oláh Tibor)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.