Felbontotta hosszú távú gázszerződését Finnország a Gazprommal

Az orosz energiavállalat kikötötte, hogy euró helyett rubelben fizessenek a finnek a gázért.

2023. május 22., 16:00

Szerző:

Felbontotta hosszú távú gázszerződését Finnország a Gazprommal. Az orosz energiavállalat tavaly áprilisban kikötötte, hogy euró helyett rubelben fizessenek a finnek a gázért, erre azonban nem volt hajlandó a Gasum finn állami energiavállalat.

 A finnek végül nemzetközi választott bíróság elé vitték az ügyet. A bíróság tavaly novemberi ítélete szerint a Gasum nem köteles rubelben fizetni a gázért, hiszen nem erről szerződtek korábban az orosz féllel, viszont elrendelték, hogy a finnek tovább tárgyaljanak a Gazprommal az ügy rendezése érdekében – írja a Telex.  A tárgyalások azonban nem vezettek eredményre a bíróság által meghatározott időponton belül, ezért a Gasum hétfőn felmondta a Gazprom Exporttal között hosszú távú földgázszállítási szerződését. Erről mind a finn, mind az orosz fél ugyanazt a közleményt adta ki, és a két cég pedig tovább tárgyal a szerződés felszámolásának részleteiről.

A finnek felé már tavaly május óta leállította a vezetékes gázszállításokat Oroszország. Az LNG-szállítások viszont zavartalanul folytak tovább, az arról szóló szerződés pedig a Gasum és a Gazprom között továbbra is érvényben marad. 

(Kiemelt képünkön a Gasprom központja látható. Fotó: ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP)