Fehéroroszország is komoly fegyverkezésbe kezdett

Fehéroroszország az idén korszerű orosz helikoptereket és harci repülőgépeket szerez be.

2023. február 5., 21:57

Szerző:

Fehéroroszország áprilisig Mi-35M típusú harci helikoptereket kap, illetve még az idén Szu-30SzM típusú harci repülőgépek beszerzését tervezi Oroszországtól – közölte vasárnap Andrej Lukjanovics, a fehérorosz légierő és légvédelem decemberben kinevezett parancsnoka az SzTV állami televízió műsorában.

„Szó szerint néhány hete kaptunk egy új Tor-M2-es (légvédelmi rakéta) üteget, a közeljövőben pedig a légierőnk kap Mi-35M helikoptereket. Igen, ez egy teljes század lesz, kezdetben négy gépet, vagyis egy osztagot kapunk, áprilisra már repülőtereinken lesznek” –mondta Lukjanovics.

A fehérorosz parancsnok szerint a pilótákat már átképezték az új haditechnikára, és már az új személyzettel fogják a helikoptereket áthozni. "Ebben az évben tervezzük Szu-30SzM repülőgépek vásárlását és átvételét is" - tette hozzá.

Mint mondta a fehérorosz rádiótechnikai alakulatok eszköztára fehérorosz gyártmányú, Rosza típusú alacsony frekvenciájú rádiólokációs berendezésekkel és Vosztok típusú rádiólokátorokkal bővül. Hozzátette, hogy mindemellett jelentős mennyiségben terveznek beszerezni levegőből indítható fegyverzetet.

(Kiemelt kép: egy Mi-35M típusú katonai helikopter Oroszország krasznodari régiójában 2019. március 28-án. VITALIJ TIMKIV / AFP)