Fehéroroszország kész helyszínül szolgálni a nemzetközi biztonságról folytatott párbeszédhez

Fehéroroszország kész helyszínül szolgálni a nemzetközi biztonságról folytatott párbeszédhez – jelentette ki Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter csütörtökön Minszkben azon a sajtóértekezleten, amelyet orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tartott tárgyalásaik után.

2023. január 19., 20:06

Szerző:

Emlékeztetett arra, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már 2017 nyarán, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének minszki tanácskozásán felvetette egy új átfogó európai biztonsági és együttműködési értekezlet megtartását, amely nem hivatalosan a Helsinki-2 nevet kapná. „Sajnos, a kezdeményezésre akkor nem figyeltek fel” – tette hozzá Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter.

Moszkva és Minszk egyetért abban, hogy az EBESZ válságban van – szögezte le Szjarhej Alejnyik. A szervezet felelősségi körébe számos konfliktusgóc tartozik, de válságkezelő mechanizmusai hosszú évek alatt leépültek – tette hozzá. Az EBESZ valaha egyet jelentett „a közös európai ház” fogalmával, de „mára ez az épület teljes felújításra szorul. Ahhoz, hogy ez a tatarozás megvalósulhasson, komoly, konstruktív párbeszédre van szükség” – vélekedett.

Kijelentette azt is, hogy Fehéroroszország és Oroszország mindent elkövet, hogy függetlenítse magát a Nyugat felelőtlen lépéseitől. „A tavalyi év megmutatta, hogy bármely veszteséget mérsékelni lehet Fehéroroszország és Oroszország szoros együttműködésével és integrációjával.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben még szilárdabbak legyünk, és még inkább függetlenítsük magunkat a nyugati politikusok felelőtlen döntéseitől” 

– hangoztatta Szjarhej Alejnyik.

Az orosz külügyminiszter, aki a nap folyamán Aljakszandr Lukasenkával is találkozott, hangsúlyozta: Moszkva mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy „kijózanítsa” az Oroszország meggyengítésén, illetve legyőzésén munkálkodó Európai Uniót és NATO-t. „Közös az álláspontunk abban, hogy milyen célokat kívánunk elérni, és hogyan szavatoljuk, hogy se Oroszországot, se Fehéroroszországot ne érje fenyegetés szomszédai részéről, legyen az Ukrajna vagy bárki más” – húzta alá Szergej Lavrov.

(Kiemelt képünk: Az orosz külügyminisztérium által 2023. január 19-én készített és közzétett kézi fotón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (balra) és Szergej Alejnik fehérorosz külügyminiszter közös sajtótájékoztatón vesz részt Minszkben. Fotó: RUSSIAN FOREIGN MINISZTERY / HANDOUT / AFP)