A HM cáfolja, hogy 735 millió dollárért vásárolna amerikai rakétarendszert

James E. Risch idahói szenátor, a külügyi bizottság befolyásos republikánus vezetője megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak. Az ok: Magyarország akadékoskodása a svéd NATO-csatlakozás ügyében.

 

2023. június 14., 15:54

Szerző:

A fegyvercsomag 24 HIMARS rakétaindító üteget, több mint 100 rakétát, a hozzá tartozó kapszulát tartalmaz a szükséges kiegészítőkkel együtt.

A Washington Post cikkében megjegyzik, hogy ritka az ilyen döntés az amerikai külügyi bizottságban. A lépés pontosan mutatja, mennyire nem nézi jó szemmel Washington a magyar külpolitikát a NATO kötelékein belül – idézi a lapot a 444.hu.

Hozzáteszik: az Egyesült Államokban minden jelentős fegyvereladáshoz engedélyt kell adnia a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságai elnökének és rangidős tagjainak. Enélkül a külügyminisztérium azt nem jelenti be, és nem kezdődik meg az értékesítési folyamat.

Risch bejelentésére azt követően került sor, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden a Fehér Házba látogatott összehangolni a stratégiákat a nyáron Litvániában esedékes NATO-csúcstalálkozóra. Joe Biden elnök és Stoltenberg együttesen reméli: a találkozón előrelépést jelenthetnek be Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozási kérelmével kapcsolatban.

A témában megszólalt David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Mint fogalmazott: „az Egyesült Államok továbbra is fáradhatatlanul dolgozik a szövetségesünkkel való szorosabb együttműködésért. Ugyanakkor valódi aggodalmaink vannak a Magyarország által hozott stratégiai döntésekkel kapcsolatban – és ezeket az aggodalmakat széles körben osztjuk”.

A Honvédelmi Minisztérium a fenti információk megjelenését követően egy rövid közleményben reagált.

„A HM nem vásárol HIMARS rakétarendszert” című közleményükben azt írják: „az előző kormányzati ciklusban a beszerzésekért felelős kormánybiztos levélben kért információt a HIMARS rakétarendszerekre vonatkozóan, 2022. márciusi határidővel. Erre válasz az amerikai féltől nem érkezett, a tárca az ügyet ezzel lezártnak tekintette. A Honvédelmi Minisztériumnak nem áll szándékában HIMARS rakétarendszert vásárolni”.

(Kiemelt kép: 2023. április 28-án a Fülöp-szigeteki San Miguelben rakétát indítottak el egy HIMARS könnyű többszörös rakétavetővel egy haditengerészeti bázison a Combined Joint Littoral Live Fire Exercise során az USA-Fülöp-szigeteki Balikatan gyakorlat részeként. Fotó: Ceng Shou Yi/NurPhoto)