Fagylalt-fesztivál Firenzében
Május 25 és 29 között fontos esemény színhelye lesz Firenze. Itt tartják meg a Fagylalt-fesztivált. Nem véletlenül, ugyanis, a finom édesség éppen ebben a városban született meg 1536-ban. Bernardo Buontalenti mester alkotta Cosimo de’ Medici utasítására az Udvar vendégeinek.
A hideg krém tejből, tojás sárgájából, mézből készült és ízesítésére Buontalenti egy kis bort, bergamottot, citromot és narancsot használt. A krém mindenkinek nagyon ízlett - jegyezte fel a krónika. Az úttörő mellesleg csak mintegy hobbiból teljesítette gazdája kérését, tekintettel arra, hogy eredetileg építész, hadmérnök, színházi divattervező, festő és szobrász volt. Ő készítette például a firenzei Boboli-kert barlangjainak manierista stílusú figuráit. De hát egy reneszánsz ember szellemébe még a fagyi is belefért…
A fagylalt azóta is sztár Olaszországban. A Sigep / A fagylalt, a sütemény és a pékáruk nemzetközi kisipari szalonja/ adatai szerint Itáliában 37 ezer kisipari fagylaltozó működik. Évente több, mint 360 ezer tonna fagylaltot adnak el és üzleti forgalmuk meghaladja a 2,5 milliárd eurót.
A fagylaltnak nincs egységes ára és az első meleg tavaszi napokban ez okozott két német turistának nem éppen kellemes meglepetést. A Ponte Vecchión sétálva megkívánták a hűsítő édességet, ami tölcsérenként és állva fogyasztva nem kevesebb, mint 27 euróba került nekik. A helyi szakma szégyenkezik és a város legjobb fagylaltosai állítják, hogy semmilyen, fagylaltnak nevezhető termék nem kerülhet ennyibe. Igaz, hogy a New York-i Serendipity-ben van olyan fagylaltkehely,amelyet ezer dollárért kínálnak, de abban ehető,vékony aranylevélkék is vannak és havonta legfeljebb egyet vásárolnak belőle. A firenzei mesterek termékeinek ára 2,5 - 5 euro között mozog, pedig olyan cukrászda is van, amely biocsokoládét és biopisztáciát tesz a keverékbe. Híres fagylaltozó található a Santa Croce közelében is, az üzlet több külföldi útikalauzban is szerepel. Tulajdonosa elszörnyedve hallotta a 27 eurós fagylaltról szóló esetet és közölte, hogy ezzel együtt nem biztos, hogy a turisták a legjobbat kapták. Véleménye szerint a turisták által leginkább látogatott pontokon “ a fagylalt levegővel és színezékkel teli tartályokból kacsint a kliensekre, pedig a jó fagylalt nem úgy néz ki ,mintha fölhabosították volna és nem csöpög a tölcsérből”.
Az olasz fagylalt az idők során változásokon esett át. A hatvanas években még a klasszikus ízek hódítottak, a csokoládé, a tejszín, az eper, a citrom és nagyon édes volt. Ma már inkább alkalmazkodik az egészségi követelményekhez ,az erdei gyümölcsök dominálnak és csökkent bennük a cukor.