Ezreket evakuálnak a gyorsan terjedő Kanári-szigeteki erdőtűz miatt

A Kanári-szigeteken található La Palma lakosságának ezreit felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, miközben a katasztrófavédelem dolgozói megpróbálják megfékezni a futótüzet.

2023. július 16., 11:54

Szerző:

A tűz szombaton kora kezdődött, és már 4500 hektár (11 100 hektár) földet és legalább egy tucat házat felemésztett. Körülbelül 400 katona a földön oltja a tüzet. A tisztviselők szerint mintegy 4255 embert evakuáltak, sokan nem hajlandóak távozni. A tűz az északnyugati Puntagorda település El Pinar környékén kezdődött, majd dél felé, Tijarafe városa felé terjedt és 2000 hektárnyi terület égett le – írja a BBC. A spanyol hadsereg 150 tűzoltóját is bevetette, a Vöröskereszt egy létesítményt is felállított a kitelepítettek megsegítésére.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális kormányának elnöke azt mondta, hogy az emberek toiltakoznak és nem akarják elhagyni otthonaikat. Pedro Sánchez spanyol elnök a Twitteren azt mondta, hogy beszélt Clavijoval, hogy kifejezze szolidaritását a tűz által érintett emberekkel, és „minden szükséges eszközt” a la palmai hatóságok rendelkezésére bocsátott. Az elmúlt héten a Kanári-szigeteken olyan hőhullámot tapasztaltak, amely Spanyolországban a legmagasabb hőmérsékletet hozta.

(Kiemelt képünkön: A spanyol La Palma Kanári-szigeteken a La Caldera de Taburiente Nemzeti Park közelében lévő Tijarafe evakuált várost a vad tűzből felszálló füst veszi körül. Fotó: STRINGER / AFP)