Ezrek menekülnek a szupertájfun elől, amely még ma le fog csapni

Több ezren kerestek menedéket vasárnapra virradóan a Japán déli részén található Kjúsú sziget térségében a közelgő Nanmadol szupertájfun elől, amely várhatóan a nap folyamán érkezik a területre.

2022. szeptember 18., 10:17

Szerző:

Az amerikai haditengerészettel közösen üzemeltetett japán tájfun-előrejelző központ által szupertájfunná minősített tájfun a legpusztítóbb trópusi viharnak bizonyulhat, amely az elmúlt évtizedekben Japánra lecsapott. 

A katasztrófavédelem azt közölte, hogy a 13 milliós Kjúsún mintegy 2,9 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat, a sziget legnagyobb városában, a délnyugati Kagosimában pedig már több ezren húzódtak óvóhelyekre. A városra és térségére szombaton különleges figyelmeztetést adtak ki a hatóságok. 

Sajtóhírek szerint vasárnap reggelre több mint 25 ezer háztartás maradt áram nélkül Kagosimában és a szomszédos Mijazakiban, a helyi közlekedési vállalat pedig felfüggesztette a vasúti és vízi közlekedést a vihar elvonultáig. 

Helyi idő szerint vasárnap reggel Jun Szok Jol dél-koreai elnök is felszólította a dél-koreai hatóságokat, legyenek készenlétben, mert előrejelzések szerint a tájfun elérheti Dél-Korea déli és délkeleti részeit. 

A Nanmadol az idei tájfunszezon 14. szélvihara Japánban. A tájfun középpontjában 200-270 kilométer/órás szélsebességet mértek. A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint Kjúsú déli részén 500 milliméternyi eső is eshet vasárnap, míg a fő szigeten, a Tókai régió középső részén (Nagoja környékén) 300 milliméternyi.

(Egy közlekedési táblát ledöntött a vihar egy utcán Kagosima prefektúrában 2022. szeptember 18-án. A Japán Meteorológiai Ügynökség figyelmeztetést adott ki a Nanmadol szupertájfun érkezése miatt Kjúsú délnyugati régióira, ahol nagyszabású katasztrófa fenyegethet. A hatalmas erejű tájfun a jövő hét elejéig folyamatosan sújtja majd Japánt. Fotó Kisanuki Tosei / The Yomiuri Shimbun / AFP)