Ezen összeállítás szerint Magyarországon javult a sajtószabadság

Így értékeli a magyarországi sajtószabadság helyzetét a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet.

2022. május 3., 14:39

Szerző:

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) kedden közzétette a 2022-es listáját, amelyen a világ országainak sajtószabadságának helyzetéről készített sorrendet. Tavaly a 92. helyen szerepelt Magyarország, most a 85. helyre sikerült felkúsznia.

Ezen helyezés szerint hazánk továbbra is a „problematikus” országok közé tartozik a sajtószabadság szempontjából, továbbá csak két uniós ország ért el rosszabb helyezést: Bulgária és Görögország.

Az RSF indoklása szerint alapvetően három tényező miatt került feljebb a listán Magyarország:

  • változott az országok kiértékelésének módszertana, az internetes sajtót jobban figyelembe veszik, mint korábban, 
  • Görögországban és Albániában is romlott sajtószabadság helyzete,
  • valamint az európai uniós intézmények elkezdtek olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek a szabad sajtó megóvását célozzák meg.

Orbán Viktor áprilisi választási győzelmét nem vették figyelembe az értékelés elkészítésekor, mivel annak hatása csak később mutatkozik meg.

(Kiemelt kép: a Népszabadság megszűnése után a lap támogatói 2016. október 16-án tüntetnek Budapesten. Fotó: Attila Kisbenedek / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.