Éveken át árulták a döghúst

Több éve fosztogatták a dögtemetőt, el is adtak a zsákmányból. 

2023. október 1., 17:40

Szerző:

A szabadkai alapfokú ügyészség megerősítette, hogy azok a szabadkaiak, akiket kedden azért vettek őrizetbe, mert a dögtemetőből lopták a húst, ezt 4-5 éven keresztül tették, és feltehetően azt el is adták, írja a Subotica.com hírportál nyomán a Szabad Magyar Szó

„D.P. és B.S. ellen a büntetőtörvénykönyv 256. bekezdésének 2. szakasza alapján, azaz egészségre káros anyagok előállítása és kereskedelme gyanúja miatt tettek bűnvádi feljelentést. A vád szerint az elmúlt 4-5 évben a szabadkai dögtemetőből elhullott állatok húsát vitték el, amit ellenőrzés nélkül emberi fogyasztásra használtak, és valószínűleg árulták is azt”

– nyilatkozta Livija Panić Miletić szabadkai ügyész.

A gyanúsítottaknál talált húst szakértői vizsgálatra küldték, mint ahogyan mobiltelefonjaikat is, kapcsolataik felkutatása érdekében. A nyomozás majd választ ad arra, hogy hová került a döghús.

Az említett bűncselekményért legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztés és pénzbüntetés szabható ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Döglött tehén Kasmírban 2020. szeptember 22-én egy helyi összecsapás után. Fotó: Muzamil Mattoo/NurPhoto/AFP)

11:47

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

09:57

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.