Egymilliárd eurós lőszertámogatás Ukrajnának

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az egymilliárd eurós lőszerbeszerzést Ukrajna számára.

2023. május 5., 19:30

Szerző:

A tagállamok külügyminisztereinek tanácsa jóváhagyta, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára – tájékoztatott az uniós külügyi tanács pénteken.

A közlemény szerint az Európai Békekeret keretében jóváhagyott, egymilliárd eurót kitevő támogatás hozzájárul Ukrajna ellenállóképességének megerősítéséhez, ahhoz, hogy az ország képes legyen megvédeni függetlenségét, önállóságát és területi egységét, valamint ahhoz, hogy védelmet nyújthasson a polgári lakosság számára az orosz agresszióval szemben.

A támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal – közölték. A tájékoztatás szerint ezeket az eszközöket az uniós tagállamok közösen szerezhetik be az Európai Unióban, illetve Norvégiában letelepedett vállalatoktól. A finanszírozás továbbá lehetővé teszi e lőszerek és rakéták gyártását az EU-ban, illetve Norvégiában.

Emlékeztettek, a pénteki határozatot megelőzte egy korábbi egymilliárd euró értékű támogatási csomag jóváhagyása, amely lehetővé tette az EU számára, hogy megtérítse a tagállamoknak a meglévő készleteikből vagy a folyamatban lévő megrendelésekből származó, február 9. és a május 31. között Ukrajnának adományozott föld-föld és tüzérségi lőszerek, valamint rakéták árát. A korábbi támogatási csomagokkal együtt a pénteken elfogadott intézkedés 5,6 milliárd euróra emelte az Ukrajna számára az Európai Békekeret keretében biztosított katonai felszerelések szállításának támogatásához nyújtott uniós hozzájárulást – tájékoztattak.

Közölték továbbá, a Külügyek Tanácsa rendszeres tájékoztatást fog kapni a támogatási intézkedés végrehajtásáról annak érdekében, hogy nyomon követhesse a megállapodás végrehajtása terén elért eredményeket.

Az erőfeszítések bizonyítják, hogy az Európai Unió továbbra is rendíthetetlenül támogatja az ukrán hadsereget az orosz agresszióval szembeni védekezésben – tette hozzá közleményében az uniós tanács.

(Kiemelt kép: egy ukrán katona a harckocsiján ül a Donyeck régióbeli Bahmut frontváros közelében 2023. április 29-én. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)