Felfüggesztették a tárgyalásokat, az Európai Uniónak legkorábban holnap lesznek új vezetői

Maratoni tárgyalássorozaton nyúzzák egymást az EU-tagországok állam- és kormányfői. Egy hétfő délelőtt kiszivárogtatott információ szerint mégis Frans Timmermans lesz az Európai Bizottság elnöke.

2019. július 1., 12:35

Szerző:

Az Európai Tanács vasárnap kezdődött brüsszeli csúcstalálkozóján egész éjszakán át tartó tárgyalások nyomán sem sikerült megállapodniuk az EU-tagországok állam és kormányfőinek arról, ki vezesse a szervezet csúcsintézményeit a következő öt évben. 

Emmanuel Macron, Pedro Sanchez, Angela Merkel és Donald Tusk
Fotó: EFE

A tárgyalások legneuralgikusabb pontja nyilván az, hogy ki kapja az Európai Bizottság elnöki tisztét azután, hogy az Európai Néppárt jelöltje, Manfred Weber elveszítette a második és harmadik legnagyobb EP-frakció, a szociáldemokraták és a liberálisok támogatását. Korábban azt rebesgették, hogy Frans Timmermans lehet a befutó, Angela Merkel német kancellár is tett egy ilyen értelmű megjegyzést, de ez enyhén szólva kevés politikusnak nyerte el a tetszését az EPP-ben és azon kívül is. Orbán Viktor az befolyásra esélytelenek nyugalmával írt is egy levelet a konzervatív pártcsalád vezetésének, amelyben az EPP integritását féltette, ha Frans Timmermanst választják meg az Európai Bizottság elnökének.) Ettől függetlenül a Politico hajnali fél négykor két forrásra hivatkozva azt írta, hogy a volt holland külügyminiszter, európai bizottsági alelnök nevét még nem húzták ki a lehetséges befutók listájáról, Charles Michel belga miniszterelnök kinevezése ET-elnökének azonban veszélyben van, az pedig, hogy a Világbank bolgár elnöke, Krisztalina Georgieva kapja meg az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a posztját, bizonytalan.

Donald Tusk jelenlegi ET-elnök hajnalban már két-és többoldalú találkozókon győzködte a feleket, öt előtt Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkellel, Mark Rutte holland kormányfővel és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel ült le tárgyalni, amely után a Politicónak egy diplomata azt mondta, 50 százalék az esélye, hogy sikerül megállapodásra jutni. Ezután jöttek a Timmermans-szkeptikusok, Románia, Írország, Lettország és Horvátország vezetője.

Brüsszelben közben a nap is felkelt, ami pedig a hangulatot illeti, a Politico egyik forrása úgy nyilatkozott, Emmanuel Macron és Pedro Sánchez a hosszúra nyúlt tárgyalások ellenére energikusnak tűnik, Angela Merkelen és Donald Tuskon viszont látszik a fáradtság. A leghosszabb EU-csúcs rekordja is már a mostanié, egy 2015. július 13-i találkozó, amelyet a görög válság miatt tartottak, másnap reggel tízkor ért véget. 

Úgy volt, hogy reggel hétkor terített asztalnál az Európai Tanács újra plenáris ülést tart, de ebből 7:55 lett, az álláspontok pedig állítólag megmerevedtek. A szociáldemokraták és a liberálisok összetartanak, és a Politico kérdésére, hogy meddig tarthat a csúcstalálkozó, egy diplomata nem túl reménykeltően úgy válaszolt, hogy technikailag akár egész napon át. Aki félhivatalosan a sajtó elé állt, az Giuseppe Conte olasz kormányfő volt, aki úgy nyilatkozott, nem tudja, lesz-e végül megállapodás, a Frans Timmermanst firtató kérdésre azonban azt mondta: Meglátjuk. Giusepepe Conte egyébként olyasvalaki, akinek talán még Orbán Viktornál is kevesebb befolyása van a megállapodásra, párton kívüli, technokrata miniszterelnök, a mögötte álló alakulatnak, a szélsőjobboldali Ligának és az EU-szkeptikus Öt Csillag Mozgalomnak nincs túl sok szava a döntésben. 

Később, fél kilenc körül felvetődött az is, hogy az állam- és kormányfők

titkos szavazáson

döntsenek az Európai Bizottság elnökéről. Ezt Olaszország és Lengyelország támogatta, de Donald Tusk állítólag nem rajong érte túlságosan, szóval titkos szavazás ma nem lesz. 

Az elhúzódó folyamat miatt a liberális EP-frakció egyik vezéralakja, a holland Sophie in 't Veld demokratikus reformokra szólított fel. „Bizarr, hogy több mint 200 millió ember szavazott az EP-választáson, 28-an visszavonulnak egy szobába székfoglalót játszani” – írta a Twitteren a politikus.

A Politicónak 11 óra előtt egy diplomata már azt mondta, körvonalazódik egy megállapodás, amely szerint Frans Timmermans lesz a bizottsági elnök, Krisztalina Georgieva az Európai Tanács elnöke, Charles Michel vagy Margrethe Vestager liberális csúcsjelölt pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját kapja.  Szó van arról is, hogy Manfred Weber és Guy Verhofstadt volt liberális frakcióvezető megosztva EP-elnök legyen.

Fél egy előtt aztán Donald Tusk szóvivője, Preben Aamann jelentkezett egy twettel, amely szerint az Európai Tanács kedd délelőtt 11-ig felfüggesztette a tárgyalásokat, szóval az Európai Uniónak legkorábban holnap lesznek új vezetői.